Nordmænd slår rekord i grænsehandel
Nordmændenes grænsehandel i svenske dagligvarebutikker blomstrer og slår nye rekorder. En ny analyse fra det svenske analyseinstitut HUI Research viser, at norske grænsehandlende i 2017 købte især dagligvarer, slik og alkohol i Sverige for 25,6 mia. skr.
Det er ny rekord.
Drivkraften for den store grænsehandel i de svenske dagligvarebutikker langs den norske grænse er store prisforskelle på både dagligvarer og udvalgsvarer. Det skyldes dels en stærk norsk valuta og dels store forskelle i afgifterne. Nordmænd kører til velassorterede supermarkeder på den svenske side af grænsen i private biler eller arrangerede indkøbsture, som er de mest udbredte.
Beskæftigelse
De køber primært fødevarer, men på hitlisten er også slik og chokolade, alkoholfrie drikkevarer, vin, øl og spiritus og tobak. Når de alligevel er på tur, køber de også mange udvalgsvarer, først og fremmest tøj, sko og legetøj. I en række kommuner, først og fremmest beliggende langs den norske grænse, er grænsehandlen meget vigtig for den regionale detailhandel og beskæftigelsen.
– Grænsehandlen har betydning for, at hele Sverige kan leve og er en motor for Sveriges beskæftigelse og økonomi. Takket være det forbrug, der ligger i detailhandlen, får mange svenskere et arbejde og en indkomst at leve af, siger Mats Hedenström, erhvervspolitisk chef i Svensk Handel.
Han får opbakning fra den regionale handel langs den norske grænse.
– Vi øgede salget med 4,7 pct. i 2017 og er meget tilfredse. Vores indtryk er, at prisforskellene mellem Sverige og Norge bliver større, og det bidrager til flere besøgende, siger Ståle Løvheim, som er centerchef i Nordby shoppingcenter i Strömstad.
Norsk utilfredshed
Er der glæde i Sverige, er utilfredsheden tilsvarende stor i den norske handel og blandt fødevareproducenterne. I Norge påpeger detailhandlens organisationer, at grænsehandlen ødelægger det for de norske butikker. Producenterne peger på, at grænsehandlen påvirker norsk landbrug og drikkevareindustrien negativt.
Samtidig med, at Sverige glædes over den store handel med norske grænsehandlende, er svenske organisationer dog mindre begejstrede for den grænsehandel, svenskerne lægger i Danmark, bl.a. i Helsingør. Her kommer strømmen af tilrejsende svenskere primært for at købe billig øl, alkohol og tobak.