Minister lover hjælp til butikker efter samråd om prisstigninger

Politik og samfund 16. sep 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Keld Navntoft/Erhvervsministeriet
  • Erhvervsminister Simon Kollerup gentager sit budskab om, at pristjek ikke handler om at mistænkeliggøre dagligvarehandlen

På et samråd torsdag gentog erhvervsminister Simon Kollerup (S) sit budskab om, at et kommende pristjek handler om hele værdi- og produktionskæden og ikke kun hyldeforkanten i dagligvarebutikken.

Det var SF’s Lisbeth Bech-Nielsen, som havde indkaldt erhvervsministeren til et samråd om de stigende dagligvare- og energipriser for at få at vide, hvilke initiativer erhvervsministeren vil iværksætte for at imødegå de stigende priser. 

Siden har erhvervsministeren bebudet et pristjek via Forum for Forbrugerpriser.

På samrådet kom det frem, at Simon Kollerup – som også tilkendegivet i et interview til Dagligvarehandlen – er klar til at ”kigge på ” mulighederne for at hjælpe dagligvarebutikkerne gennem energikrisen.

Både Simon Kollerup og Lisbeth Bech-Nielsen understregede på samrådet, at pristjekket ikke handler om at mistænkeliggøre erhvervslivet.

- Jeg blev ærgerlig over at blive skudt i skoene, at det her det var en mistænkeliggørelse af et erhvervsliv, og i særdeleshed blev jeg ked af, at man fra købmandsstanden tog det sådan. For det var faktisk ikke min hensigt på nogen som helst måde, sagde ministeren ifølge FødevareWatch.

Købmand: Vi tager for lidt for varerne

I debatindlæg til Dagligvarehandlen skriver købmand Allan Kring Bülow fra Min Købmand i Daugård ved Vejle, at ” med det omkostningsniveau, vi har nået, så er min helt klare holdning, at vi nærmere tager alt for lidt for varerne”.

- Hos os i Daugård er prisstigningerne blevet taget i stiv arm, det må jeg sige. Og min oplevelse er egentlig, at det er den generelle holdning, at vi ikke har andre muligheder, når indkøbsprisen stiger, skriver Allan Kring Bülow.

Han opfattede regeringens pristjek som et slag i ansigtet efter at have været dagligdagens helte under coronakrisen til ”at blive beskyldt for decideret at snyde vores kunder. For at føre dem bag lyset. For egen vinding.”

Forbrugernes ansvar 

På samrådet ville Lisbeth Bech-Nielsen gerne vide, hvilke konsekvenser det kan få for virksomheder, der bliver taget i at have hævet priserne mere end berettiget som følge stigende omkostninger på energi og råvarer.

Det skal ifølge ministeren være op til konkurrencemyndighederne og forbrugerne selv at afgøre.

Hvis der derimod er tale om brud på konkurrenceregler, skal der i givet fald iværksættes et kontrolarbejde fra myndighederne, forklarer ministeren .

Opdateret 19. sep 2022