Ny landbrugsaftale: Millioner til omstilling til grøn mad

Politik og samfund 5. okt 2021 -
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Et bredt flertal i Folketinget har mandag aften indgået en klimaaftale for landbrugs- og fødevareområdet. Plantebranchen ser to grønne milepæle

Et bredt flertal i Folketinget indgik mandag aften en landbrugsaftale, der ifølge de grønne organisationer indeholder ”grønne milepæle” i forhold til at flytte danskernes kost i retning mod flere planteproteiner og mindre kød.

I Plantebranchen, der er interesseorganisation for 41 danske virksomheder, der importerer, fremstiller og/eller markedsfører plantebaserede fødevarer, er der stor tilfredshed.

- Landbrugsaftalen er et vigtigt skridt i den rigtige retning. I Plantebranchen glæder vi os over, at de grønne fødevarer har fået en central plads i aftalen. Det vidner om, at der er politisk vilje til flere grønne fødevarer – fra jord til bord, siger sekretariatschef i Plantebranchen, Frederik Madsen.

Der skal ifølge aftalen laves en handlingsplan for at fremme de plantebaserede fødevarer i Danmark, og en fond med 75 mio. kr. årligt fra 2022 til 2030 skal være med til at understøtte den grønne omstilling af maden. Oveni kommer 580 mio. kr. i grøn landbrugsstøtte.

Se aftalen her

- Nedsættelse af en plantefond, som vi også har anbefalet, er en vigtig brik i den grønne omstilling. Det vil medføre fokus på alt fra forskning og udvikling i plantebaserede fødevarer og planteproteiner til initiativer inden for produktion, uddannelse og offentlige indkøb, siger Frederik Madsen.

Ifølge organisationen er potentialet for plantebaserede fødevarer er enormt. Investeringerne i grønne fødevareselskaber er det seneste år tredoblet til omkring 18 mia. kr. Og om seks år ventes markedet for plantebaserede fødevare i Vesteuropa at udgør en værdi på 460 mia. kr. og 870 mia. kr. to år senere.

Også hos Dansk Vegetarisk Forening er der stor tilfredshed.

- Set i en international sammenhæng er det banebrydende, at det er blevet besluttet, at vi skal have en national handlingsplan for plantebaserede fødevarer med konkrete målsætninger, samt at vi som land investerer et milliardbeløb på området. Det er et af de største beløb, som et land har investeret i plantebaseret udvikling, siger Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl.

I Økologisk Landsforening bemærker man, at også økologien tildeles en vigtig rolle. Således tilstræbes det, at mindst 50 pct. af midlerne i plantefonden øremærkes til økologi.

- Danmarks mulighed for at være en vigtig aktør på fremtidens fødevaremarked ligger inden for økologisk planterig mad. Vi er et højomkostningsland, og vi skal konkurrere på kvalitet. Det er derfor oplagt, at regeringen og aftaleparterne har valgt at koble økologi på en plantesatsning og øremærke mindst 50 pct. af midlerne i en ny plantefond til økologi. Det er den vej, vi får det laveste klimaaftryk, samtidigt med, at vi beskytter vandmiljø, drikkevand og giver vores landbrugsdyr de bedste forhold, siger Sybille Kyed, landbrugs- og fødevarepolitisk chef, Økologisk Landsforening.

 

Ifølge Dansk Erhverv kan grønne proteiner blive nyt dansk eksporteventyr.

- Det er særdeles positivt, at partierne har aftalt, at der skal udarbejdes en proteinstrategi med konkrete mål. Det sender et vigtigt pejlemærke til virksomhederne om, at man fra politisk hold har ambition om, at Danmark skal være verdensførende på dette store vækstområde. Vi ser frem til at bidrage til strategien og sætte fokus på de konkrete udfordringer for virksomhederne, eksempelvis med langsommelige godkendelser i EU, siger Ulrich Bang, markedschef for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv.

Opdateret 5. okt 2021