Mejeri mistænkt i bornholmsk campylobacterudbrud

9. jun 2020 -
This describes the image
Foto: Arla

107 personer er i løbet af pinsen - fra 28. maj til 5. juni - blevet testet positiv for campylobacter. En undersøgelse fra Statens Serum Institut peger på Bornholms Andelsmejeri som mulig smittekilde, men der er ikke fundet spor af campylobacter i mælk fra mejeriet.

Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

De 107 personer tæller både øboere og besøgende, og gennem en spørgeskemaundersøgelse har Statens Serum Institut fundet frem til andelsmejeriet som en sandsyndlig kilde til smitten. Svarene om hvad 34 af patienterne har spist og drukket, er i undersøgelsen blevet sammenlignet med svar fra 68 raske personer bosat på Bornholm. Det er dog ikke lykkedes at finde campylobacter efterfølgende.

- Det er alvorligt, når der opstår mistanke om, at en fødevare kan gøre os syge. Vi har endnu ikke kunne bekræfte en kilde til udbruddet og er i tæt dialog med mejeriet om opklaringen. Derfor forsætter arbejdet med at undersøge, hvordan mælken kan være blevet forurenet, siger beredskabschef Nikolas Hove fra Fødevarestyrelsen i pressemeddelelsen.

At man mistænker mejeriet betyder dog ikke, at bornholmerne skal være bange for at drikke mælk fra mejeriet.

"Tiden, der går, fra man er smittet, til man får symptomer, er som regel 2-5 dage. Symptomerne omfatter typisk almen utilpashed, diarré, ondt i maven, evt. kvalme, opkastninger og/eller feber. Sygdommen går typisk over af sig selv, og man bliver rask efter nogle dages sygdom. Hvis man for nyligt har drukket mælk og ikke har symptomer på campylobacter infektion, er der derfor ingen grund til bekymring," skriver Fødevarestyrelsen i pressemeddelelsen.

Opdateret 10. nov 2020