Madpriser følger ikke med fald i råvarepriser

Politik og samfund 4. aug 2022 -
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand
  • Fødevareekspert forudser, at dagligvarehandlen kommer til at sænke fødevarepriserne igen

Råvarepriserne, som hver dag fastsættes på børser over hele verden, er begyndt at falde igen. Prisen på palmeolie, som bliver brugt til en lang række fødevarer, er faldet med omkring 50 procent fra marts til juli, mens hvede fra maj til juli er faldet med cirka 20 procent.

Det får dagbladet Information til at stille spørgsmålet om ”Hvorfor er det stadig så dyrt at købe ind?”

Avisen skriver, at priserne i supermarkederne ”ikke er fulgt med de hastigt faldende råvarepriser på alt fra hvede til palmeolie. Tidligere har butikker udnyttet de høje forbrugerpriser til ekstra fortjeneste”. 

Ifølge seniorrådgiver Henning Otte Hansen fra Københavns Universitet er der ifølge avisen ”en vis træghed« i, hvor hurtigt priserne i butikkerne følger med råvarepriserne ned.

- Der kan være en vis form for fastlåsning, fordi butikkerne har fyldt deres lagre med varer til højere priser. Men det handler også om godt købmandskab. Der er ingen grund til at sænke priserne på supermarkedshylderne, hvis ikke det er afgørende nødvendigt, siger Henning Otte Hansen til Information.

Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen forklarer, at de aktuelle prisstigninger i koncernens butikker primært skyldes, at leverandørerne har sat deres priser op.

Coop har gennemført omkring 300 leverandørforhandlinger ekstraordinært i foråret som følge af de stigende omkostninger til energi, råvarer med videre. Prisstigninger skyldes også i mindre grad, at koncernens egne energiomkostninger er steget, lyder det fra Jens Juul Nielsen. 

Kriser udvikler prisbobler

Henning Otte Hansen forudså før sommerferien, at den nuværende prisboble på bl.a. hvede vil ebbe ud i løbet ét til tre år.  Prisen kan blive halveret.

Men nu modererer han forudsigelsen over for Information, da klimaforandringerne har skabt større ustabilitet, hvad der også påvirker råvarepriserne.

Ifølge fødevareeksperten er det ellers et velkendt historisk fænomen, at kriser kan udvikle prisbobler på korn som konsekvens af begrænsede buffere, panik og spekulation, som det er umuligt at intervenere over for.

- Al vores historiske viden om fødevarekriser viser, at landmændene vil øge produktionen og bringe markedet tilbage i en balance, hvor prisen på korn set over en lang periode har været faldende som konsekvens af stadig mere effektive landbrug, lød det fra Henning Otte Hansen på et dansk frokostmøde som optakt til den internationale fødevaremesse Sial i Paris til efteråret.
 

Opdateret 4. aug 2022