Lille fald i uddannelsesaftaler i 2015

3. feb 2016 -
This describes the image
||||||| Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen|Irmas flagskibsbutik med det nye koncept åbnede i 214 i Axelborg|Christian Rud Sørensen, der er butikschef i Irma Axelborg, ønsker at skabe en fødevarebutik med inspiration hentet fra udlandet. Foto: John Ehbrecht.||Christia

Noget tyder på, at mængden af praktikpladser for salgsassistentelever har fundet sit niveau.

3688 unge fik i løbet af 2015 en praktikplads som salgsassistent i detailhandlen, viser den seneste opgørelse fra Det Merkantile Uddannelsesnævn.

Det er med et lille fald på kun 2 pct. næsten status quo i forhold til året før.

Uddannelsesnævnets statistik dækker over 15 år og viser, at mængden af de aftaler, der blev indgået mellem en elev og en butik, ligger knap 23 pct. under tallet i 2006, da kurven toppede med 4777 indgåede aftaler på et år.

Mængden af indgåede aftaler i 2015 er det laveste i de 15 år, statistikken dækker, og i efteråret var knap 1000 salgsassistentelever i skolepraktik, mens de ventede på en plads i en butik.

Undervisningsminister Ellen Thrane Nørby (V) har for kort tid siden luftet, at hun er åben for, at der igen kommer en udligningsordning, der giver bonus til virksomheder, der tager praktikanter. Det skal sikre flere praktikpladser.

Den seneste ordning gav en virksomhed 80.000 kroner for at tage en praktikant i hele forløbet. Den udløb i 2013.

Om der kommer en ny bonusordning, bliver formentlig afgjort under forårets trepartsforhandlinger.

Måske ikke brug for flere

Underdirektør i De Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund Nielsen, mener ikke nødvendigvis, at en udligningsordning er ideel.

- Det kommer jo meget an på, hvordan en sådan bliver skruet sammen. Som den var sidst, skulle små virksomheder, der ikke er godkendte til at have elever også betale, og så er det måske de øvrige virksomheder, der har mest glæde af sådan en ordning. Penge må aldrig være drivkraft til at tage en elev, siger Claus Bøgelund Nielsen og tilføjer, at der skal store ændringer i rammebetingelserne for butikkerne til, før tallene ændrer sig af sig selv.

- Butikkerne har skåret så meget ned, som de kan, og forbruget ligger fortsat under tiden før krisen. Skal der ske en stigning i omsætningen i dagligvarehandlen, så butikkerne kan ansætte flere, skal flere afgifter sænkes. Omvendt kan en liberalisering af planloven medføre, at en del butikker lukker, og så vil antallet af praktikpladser falde, siger han og tilføjer, at det er svært at vurdere, om der er brug for flere salgsassistenter, end der uddannes i dag.

- Kæderne påtager sig et større og større ansvar for, hvordan butikker skal se ud og drives, og medarbejderne skal i mindre grad finde på og tage initiativer. Det kan gøre behovet for uddannet arbejdskraft mindre – selv om det naturligvis er medarbejdernes i den enkelte butik, der er med til at gøre forskellen i konkurrencen, siger Claus Bøgelund Nielsen.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?