Lidt færre anmeldte butikstyverier
Mængden af anmeldte butikstyverier ligge med et lille fald på under 1 pct. i 2016 stort set på niveau med 2015, viser nye tal fra Danmarks Statistik.
Tallene viser dog ikke nødvendigvis sandheden, da ikke alle butikstyverier ender i stati-stikken.
- Vi kan jo kun gætte på, hvor mange butikstyverier der reelt sker. Men det er mit indtryk, at karakteren af butikstyverierne har ændret sig, så de er blevet grovere, ligesom de hyppigere er bestillingsarbejde, siger underdirektør i De Samvirkende Købmænd, Claus Bøgelund Nielsen.
Han hører fra butikkerne, at det ikke længere er ”naboens knægt”, der hugger en Mars-bar, men oftere organiserede østeuropæiske bander, der fylder indkøbsvognen med Marabou-chokolade til videresalg.
- Vi arbejder på at få tal på udviklingen i værdien af det stjålne. Når en butiksejer anmelder et tyveri, skal han opgive værdien af det stjålne, men det er endnu ikke lykkedes os at få den samlede værdi, siger underdirektøren og opfordrer butikkerne til at anmelde alle butikstyverier.
- Det er vigtigt for både politi og politikere at kende det reelle tal, hvis de skal agere på problemet, siger Claus Bøgelund Nielsen.
En del butikstyverier opdages slet ikke, mens andre ikke anmeldes. En lille gruppe af det, der begyndte som et butikstyveri, udvikler sig voldeligt og bliver i stedet anmeldt som et røveri.