Kontrol: Fødevarevirksomheder transporterer mad i varme biler

Politik og samfund 17. jan 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Illustration: Fødevarestyrelsen
  • Fødevarestyrelsen tjekkede blandt andre fødevarevirksomheder, der selv henter varer hos et grossistsupermarked. Der var problemer hos næsten hver tredje.

Fødevarestyrelsens kontrollanter har besøgt en række fødevarevirksomheder, der transporterer fødevarer, og ikke alt var, som det skal være.

Hver fjerde virksomhed fik bøde eller advarsel i forbindelse med kontrollanternes besøg hos 385 restauranter, kiosker, bagere og måltidskasseleverandører.

Det største antal kontroller fandt sted hos fødevarevirksomheder, der selv henter varer hos et grossistsupermarked. I denne gruppe fik knap hver tredje virksomhed (30,5 pct.) advarsler eller bøder for at overtræde kravet om, at kølekrævende fødevarer skal transporteres ved en temperatur på under 5 grader.

- Det er bestemt ikke uden risiko, når de mindre virksomheder henter og bringer fødevarer, typisk i private biler, der også bliver brugt til mange andre ting. Ofte kniber det med mulighederne for at køle eller opbevare varerne hygiejnisk korrekt i bilerne, og så udgør transporten en risiko for fødevaresikkerheden, siger Ulrich Pinstrup, sektionsleder i Fødevarestyrelsen.

I alt fik hver fjerde virksomhed (24,7 pct.) fik en advarsel eller bøde for at overtræde reglerne.

- Vi kan se, at det er nødvendigt at få virksomhederne til at stramme op om madtransporterne. I Fødevarestyrelsen sætter vi ind med øget vejledning, og så vil vi bede brancheorganisationerne medvirke til at skabe større opmærksomhed om madtransporter ude i virksomhederne, siger Ulrich Pinstrup.

Mange virksomheder har dog godt styr på reglerne. Det gælder bl.a. køkkener, der bringer mad ud til ældre, hvor der er givet meget få sanktioner.

Opdateret 17. jan 2022