Købmænd: Statslige ”kviklån” er ikke vejen frem

Politik og samfund 3. okt 2022 -
This describes the image
Adm. direktør John Wagner, DSK, (midten) ses her under et butiksbesøg sammen med skatteminister Jeppe Bruus (S). Foto: Flemming Effersøe
  • En medlemsundersøgelse fra DSK viser, at købmændene takker nej til at udsætte energiregningen

Under 4 pct. af de selvejende købmænd vil benytte regeringens henstandsordning for at komme igennem energi-pris-krisen. Det viser en aktuel undersøgelse fra De Samvirkende Købmænd (DSK) som samtidig afslører, at 70 pct. frygter for butikkens eksistens.

Det fortæller DSK i en pressemeddelelse.

Til trods for at mange købmænd gennem årene har arbejdet målrettet på at reducere deres energiforbrug gennem massive investeringer i bedre og mere miljøvenligt inventar, får de nu energi-regninger, der er tre gange større end normalt. For mange af de selvejende købmænd betyder det, at deres eksistensgrundlag er væk udelukkende på grund af energipriserne.

DSK har henover tre dage ultimo september indsamlet svar fra et repræsentativt udsnit på 120 respondenter blandt selvejende købmænd for at få os et billede af den aktuelle situation. Her er svaret meget enslydende.

Hele 72 pct. siger klart ”nej tak”, og under 4 pct. takker ”ja”.

At udskyde elregningen vil for mange købmænd være at betragte som en møllesten om halsen. Det vil være en gældsspiral, det kan være svært at se sig ud af de kommende fem år.

70 pct. af de selvejende købmænd mener, at det i ”høj grad” eller ”meget høj grad” vil få konsekvenser for deres butiks eksistens, hvis priserne fortsætter deres himmelflugt, og der ikke kommer en bedre hjælpepakke end den eksisterende ”Vinterpakke”.

En overvejende del – godt 86´pct. - forventer eller forventer måske at skulle afskedige medarbejdere som en konsekvens af de øgede energipriser.

- Hvis vi ønsker, at det også fremadrettet skal være muligt at handle dagligvarer der, hvor vi bor – også i de mindre lokalsamfund - så er det nu, der skal handles. De selvejende købmænd er presset i en grad, der truer den fortsatte drift. Det vil skade lokalsamfundet og den sammenhængskraft, vi i årevis har arbejdet målrettet for, siger adm. direktør i DSK, John Wagner.

- Det er ikke rimeligt bare at tilbyde købmændene yderligere gældsposter i form af ”kviklån” for at redde lokalsamfundene. Det er nu vores politikere skal på banen med mere holdbare løsninger.

 

Opdateret 3. okt 2022