Grænsehandel: Salg af øl og vin falder drastisk i Sydjylland

Politik og samfund 21. jun 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand
  • SuperBrugsen i Gråsten tredoblede salg af øl og vin under grænselukningen. 65 km nord for grænsen mærker Meny nu at danskerne har genoptaget grænsehandlen

For en måned siden blev det atter muligt for danskerne at krydse grænsen frem og tilbage mellem Danmark og Tyskland uden efterfølgende karantæne, og det satte igen fuld gas på grænsehandlen.

I slutningen af efteråret lukkede corona-pandemien for anden gang i praksis grænserne mod Tyskland, og grænsehandlen gik stort set i stå. Handlen gik i stedet til de danske butikker.

Nu mærker ikke mindst dagligvarebutikkerne i det sydjyske, at danskerne igen valfarter over grænsen for at handle.

- Jeg ser jo bilerne med høj lygteføring og bagagerummet fyldt med dåser, når jeg kører hjem ad E45 nordpå fra Christiansfeld til Vejle, siger købmand i Meny i Christiansfeld, Frank Andersen.

Endnu tydeligere mærker han grænsehandel i butikken.

- Når vi sammenligner med maj sidste år, da grænsen var lukket, ligger vi nu igen på indeks 80 på øl og vand. Men det rammer også vin og slik, siger købmanden.

Fra Christiansfeld er der ca. 65 km til grænsebutikkerne.

- Det er danskere fra hele landet, der kører til grænsen. Når vi besøger venner i København, hører vi, at de kan købe dåser med øl og vand fra grænsen i garagesalg, siger Frank Jensen.

 

Bevarer vinsalget

I SuperBrugsen i Gråsten er der ikke længere brug for den 40 fods container, som butikken måtte anskaffe for at få plads til de ekstra øl og vand, der skulle til, mens kunderne var afskåret fra at grænsehandle.

- Vi oplevede mindst en tredobling af salget af øl og vand, mens grænserne var lukkede, og vinen lå på indeks 450, siger uddeler Jesper Thomsen.

Mens salget af øl og vand er tilbage på normalniveau, går det stadig godt med vinsalget.

- Folk har fået øjnene op for, at det ikke kan betale sig at køre over grænsen efter mellemgode og gode vine, siger Jesper Thomsen.

Butikken oplever ligeledes fortsat et øget gennemsnitskøb.

- Om det fortsætter, eller det er en periode, mens folk stadig har et større rådighedsbeløb på grund af de ekstra feriepenge, ved vi jo ikke endnu. Vi kan bare håbe, siger Jesper Thomsen.

Opdateret 21. jun 2021