Fremtidens fødevarer er et fælles ansvar

Politik og samfund 8. okt 2021 -
This describes the image
Foto: Dagrofa
  • Kommentar af Richo Boss, kædedirektør i Meny

Skrevet af: Redaktionen

Madens Folkemøde var endnu engang en god oplevelse. Måske særligt for mig, der er vokset op i Nakskov, og som altid bliver varm om hjertet, når jeg kommer til de flade, lollandske vidder. Det varmede også at se, at et event, der alene har fokus på dansk madkultur, kan tiltrække 8.000 gæster.

Jeg deltog i et godt debatarrangement om danskernes indkøbsvaner efter corona. For der er sket mange ting siden foråret 2020. De penge, vi ikke kunne bruge på restauranter, brugte vi i supermarkedet. Den tid vi fik mere af, brugte vi i køkkenet.

Maden ligger danskernes hjerte nær. Men mens mange nu er tilbage på arbejde, er en del af køkkenvanerne på vej retur. Vi har ikke tiden til de store, kulinariske udskejelser i køkkenet i hverdagen. Men danskerne har stadig lyst til at lave god mad. Selvom det nu er i mindre grad, ser vi en del corona-tendenser bide sig fast. Vi betaler gerne for kvalitet. Og det fremtidsscenarie, vi så frem mod for få år siden, er her nu: Det lokale aspekt og klimaets rolle i fødevareproduktion har bidt sig fast hos kunderne.

Debatten på Madens Folkemøde gjorde det klart for mig, at vi skal være fælles om at møde fremtiden. En god købmand ved, at man kun sætter varer på hylderne, hvis kunderne efterspørger dem. Men sandheden er mere kompleks. Det er en fælles indsats for kæder, producenter, leverandører og kunder.

I øjeblikket får vi i Meny mange positive tilkendegivelser, fordi vi som de første kan tilbyde danskdyrkede, økologiske kikærter. Det er resultatet af et samarbejde med Kragerup Gods, der eksperimenterer med en lang række proteinafgrøder. Den slags har vi brug for. For der kan netop dyrkes afgrøder i Danmark, som vi normalt importerer langvejs fra. Vi har brug for leverandører, der køber ind på de nye dagsordener. Og kæderne skal være modige og fylde op med nye, lokale produkter.

Vi skal møde kunderne hvor de er. Og vi får mere fra Kragerup Gods og andre producenter på hylderne i Meny. Nok spiser danskerne stadig en bøf. Men mange har også kødfri dage. Og endnu flere går op i råvarernes oprindelse. Jeg tror inderligt på, at de faglige kompetencer i butikken spiller en afgørende rolle. Hvor kommer et bestemt stykke kød fra? Hvordan tilberedes det? Hvordan sammensætter man et klimavenligt måltid? Den slags vil blive efterspurgt fremadrettet.

Jeg slæbte i øvrigt rigtig mange varer hjem fra Madens Folkemøde. Jeg kunne købe mig fattig i produkter fra små, lokale fødevareproducenter. De er også en del af det fælles ansvar for fremtidens fødevaremarked. Passionerede og modige. Lige til at blive i godt humør af.