Første kvartal: Butikkerne ansætter fortsat flere elever

Politik og samfund 26. apr 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Ulrik Samsøe Figen
  • Efter flere års nedgang i antal praktikpladser gav corona-året 2020 en stigning på hele 9 pct.

I årets første kvartal har 553 unge skrevet under på en uddannelsesaftale med en butik, hvilket betyder, at de skal i praktik som salgsassistenter.

Det viser Uddannelsesnævnets statistik for kvartalet.

Det er kun en lille fremgang på 1 pct. i forhold til samme periode sidste år. Men stigningen sker oveni en markant stigning på hele 9 pct. i corona-året 2020.

Under corona-pandemien har der været øget fokus på dagligvarehandlen, og sidste år ansatte flere af dagligvarekæderne markant flere elever.

En af årsagerne til det stigende antal elever i 2020 var helt sikkert, at regeringen og arbejdsmarkedets parter blev enige om at bruge 5,4 mia. kr. på at holde en hånd under elever, lærlinge og danske virksomheder gennem midler fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB) på grund af corona-pandemien.

Det betød, at virksomhederne fra 1. maj til 31. december 2020. fik dækket 75 pct. af deres igangværende elevers løn. Derudover var der løntilskud til nye aftaler på hhv. 45 pct. til korte aftaler og 90 pct. til ordinære uddannelsesaftaler.

Lige nu er det samlede antal unge, der har en uddannelsesaftale og er i gang med praktikken inden for detailhandel med specialer 8 pct. større end på samme tid sidste år.

I første kvartal i år er der også sket en stigning på 13 pct. i antallet af unge, der er kommet i skolepraktik. Det skal nok også skal ses i lyset af, at store dele af specialhandlen har været lukket, og at storcentrene fortsat var det ved periodens udløb.

Når man ser på den samlede mængde af salgsassistentelever, der er i gang i skolepraktik, er den dog 4 pct. mindre end på samme tid sidste år.

 

Opdateret 26. apr 2021