Flytning til byerne lukker butikker
Flytningen fra landdistrikterne til de store byer i Østjylland har sat sine spor på daglig-varehandlen vest for Storebælt. I de seneste 10 år er antallet af dagligvarebutikker i Jylland og på Fyn således gået tilbage med 14 pct.
Ifølge den nye udgave af ”Dansk dagligvarehandel - 10 års statistik” fra Retail Institute Scandinavia har antallet af dagligvarebutikker på Sjælland holdt sig på nogenlunde samme niveau i årene 2006-2016 med en lille stigning på 0,6 pct. Til gengæld er antallet af butikker faldet med 14 pct. vest for Storebælt.
Der er dog fortsat flest dagligvarebutikker i det vestlige Danmark, hvor der i 2016 var 1.687 butikker mod 1.212 butikker i det østlige Danmark. Omsætningen er også stadig størst mod vest, hvor den i 2016 lå på ca. 60 mia. kr. mod en omsætning på ca. 52 mia. i øst.
Større butikker
Selv om antallet af butikker, har forbrugerne fået større butikker at handle i. Salgsarealet er øget med knap 9 pct. Den samme udvikling ses mod øst, hvor salgsarealet er øget med knap 20 pct. Udviklingen er resulteret i, at salgseffektiviteten i Jylland er blevet større end på Sjælland.
Adm. direktør Henning Bahr, Retail Institute Scandinavia, siger om udviklingen:
– Der har gennem årene været flere og mindre landbutikker vest for Storebælt end i øst, og der har været en stor tilflytning ind til de store byer i Østjylland. Urbaniseringen i Jylland er blevet synlig ved, at flere butikker i landdistrikterne er lukket.
Det er en udvikling, leverandørerne også har set, når de har skullet planlægge for deres salgsstyrker.
– Vi kan se, at en lang række mindre butikker er lukket, når de ikke kan generationsskifte, eller når omsætningen er blevet for lav. Kæderne har gennem de seneste 10 år strammet op i strukturen. Det er en udvikling, lavpriskæderne er meget opmærksomme på, og når der lukker en del landbutikker, øjner lavpriskæderne hurtigt muligheden for at åbne en butik. Det er det, de slås meget om i Jylland i disse år, siger Henning Bahr.