Farvel til mundbind: Nu letter restriktionerne

Politik og samfund 10. jun 2021 - 4 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen
  • Stort set alle restriktioner vil henover sommeren bliver udfaset - og mundbindskravet er blandt de første ting, der ophæves 

Sommeren 2021 bliver - hvis smitteudviklingen forløber som ventet - en gradvis tilbagevenden til normalen for danskerne. Folketinget er blevet enige om en udfasningsplan for de mange restriktioner, som gradvist vil blive implementeret henover de kommende måneder.

Det skriver Justitsministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen betyder, at kravet om at bære mundbind eller visir i butikker og det offentlige rum allerede fra mandag d. 14. juni ophæves. Herefter vil det kun være obligatorisk at bære mundbind eller visir for stående passagerer i den offentlige trafik.

Det krav forsvinder dog - sammen med størstedelen af de andre restriktioner - 1. september 2021, hvor alle restriktioner "undtagen i nattelivet samt i forbindelse med udendørs arrangementer med flere end 2.000 siddende tilskuere, indendørs stående arrangementer og rejser til og fra Danmark, vil være ophævet," lyder det i pressemeddelelsen.

Lempelser for restaurationsbranchen

Mundbindskravet har været en del af danskernes liv siden 29. oktober 2020, hvor regeringen - efter kraftigt stigende smittetal - indførte det sammen med restriktioner på blandt andet salg af alkohol om aftenen. 

For barer og restaurationer er der også noget at hente i regeringens udmelding. "Åbningstiden på serveringssteder hæves nemlig til kl. 24.00 fra den 11. juni 2021 og til kl. 02.00 pr. 15. juli 2021," lyder det i pressemeddelelsen. Derudover udvides åbningstiden på serveringssteder til midnat fra d. 11. juni 2021 og til kl. 02 fra d. 15. juli 2021.

Udfasningen af coronapasset vil begynde den 14. juni 2021 de steder, hvor der er mindst smitterisiko, bl.a. på biblioteker, fritids- og foreningsaktiviteter (ekskl. idræt) samt folkeoplysning, skriver Justitsministeriet. Derefter sker der en gradvis udfasning af kravet om coronapas på de steder, hvor der er større smitterisiko, hen imod den 1. september 2021, hvor kravet helt forsvinder – bortset fra i nattelivet, ved udendørs arrangementer med flere end 2.000 siddende tilskuere og ved indendørs stående arrangementer.

- Smitten er på vej ned, 2,5 millioner mennesker har fået mindst ét vaccinationsstik og det gode vejr arbejder til vores fordel. Derfor er vi nu sammen med partierne blevet enige om en markant genåbning, hvor alle restriktioner udfases og helt ophæves fra 1. september – på nær coronapasset, som vil gælde på enkelte områder. Allerede i næste uge skærer vi drastisk ned for brugen af mundbind, og fra på lørdag udvider vi åbningstiden på serveringssteder, siger sundhedsminister Magnus Heunicke.

- Samtidig er det dog vigtigt, at vi fortsat overvåger smitten og slår ned mod lokale smitteudbrud, så vi bevarer epidemikontrollen. Her er coronapas et vigtigt redskab, og udfasningen af coronapas vil derfor ske gradvist henover sommeren, siger ministeren

Aftalen om udfasning af restriktioner er indgået mellem regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance samt Alternativet.

Virksomheder stadig pressede

Hos Dansk Erhverv glæder man sig over aftalen, men understreger, at der stadig er behov for et fokus på erhvervslivets udfordringer. Ifølge Dansk Erhverv har restriktionerne påvirket omsætningen negativt hos fire ud af fem medlemmer.

- Selvom vi uden tvivl har det værste bag os, så er der stadigvæk et stykke vej endnu, når så mange virksomheder bliver berørt af restriktioner. Det er særligt forsamlingsforbud, begrænsning af lukketider og krav om mundbind og coronapas, som rammer og har ramt hårdt. Derfor kan vi med tilfredshed konstatere, at de politiske forhandlinger har taget et seriøst livtag med restriktionerne med en konkret plan for udfasning af mundbind og krav om coronapas. Selvom det beklageligvis bliver en noget sværere periode for museer, zoo og Tivoli, der desværre skal fortsætte med coronapas juli måned med,  siger chef for turisme og oplevelsesøkonomi i Dansk Erhverv Lars Ramme Nielsen og understreger, at aftalen derudover tager højde for, at den skal kunne holde sommeren over
 

Opdateret 10. jun 2021