De Samvirkende Købmænd: Medicingebyr til butikker skal sættes op – ikke ned
Ingen spurgte brugsuddelere eller købmænd, hvad de mener, da sundhedsminister Sophie Løhde (V) og Danmarks Apotekerforening besluttede, at butikker, der udleverer receptmedicin fra et apotek, i fremtiden kan risikere at skulle gøre det til en lavere pris.
- Det virker underligt, at sundhedsministeren og apotekerne indgår en aftale, der vedrører tre parter, uden at spørge den tredje part, nemlig butikkerne, siger underdirektør i De Samvirkende Købmænd (DSK), Claus Bøgelund Nielsen.
Betalingen, som dagligvarebutikker, der har en aftale med et apotek, får af apoteket for at udlevere receptmedicin til en kunde, er nævnt i ganske få sætninger i en længere aftale om apotekernes bruttoavance de kommende to år. Der står, at gebyret, der i mange år har ligget fast på 4,80 kroner plus moms, nu skal aftales mellem apotekeren og den enkelte butik – men at det ikke må være højere, end det er i dag.
- Det virker helt urimeligt. Gebyret har ligget fast i mange år. Vi mener, at det i stedet skal reguleres op efter de omkostninger, som købmanden reelt har, når han udleverer medicinen, siger Claus Bøgelund Nielsen.
I høring uden om butikker
Da aftalen er en bekendtgørelse, er den nu ude i høring, men heller ikke i høringsfasen er DSK eller butikkerne blevet hørt.
- Vi har dog svaret alligevel, og vi håber, at urimeligheden kan blive fjernet. Da gebyret er en del af en større aftale med flere tal, kan det måske være svært at få det ændret i 2016, men så forventer vi, at det kan ske i 2017, siger Claus Bøgelund Nielsen.
I høringssvaret siger DSK blandt andet: ”Butikkerne giver – naturligvis - udtryk for stor frustration over de forringede vilkår, og der er en overhængende sandsynlighed for, at aftalen med Danmarks Apotekerforening kan medføre en ringere service i de tyndt befolkede dele af Danmark, fordi en række butikker pålægges forringede vilkår.”
Dansk Handelsblad har tidligere spurgt blandt andre købmand Finn Degn, der har tre Spar-butikker med udlevering af receptmedicin i Himmerland, hvad han mener om udsigten til, at betalingen kan reduceres.
- Bliver gebyret sat ned, må apotekerne selv klare ekspeditionen. Det ville være mere rimeligt, om vi fik en hvis procentdel af værdien på den medicin, vi udleverer, sagde købmanden dengang til avisen.