Bagere og supermarkeder giver praktikpladsgaranti

7. maj 2018 -
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand De bedste af Dansk Supermarkeds bager- og slagterelever er hvert år på bootcamp.

Færre unge ønsker at tage uddannelsen som bager, og frafaldet på uddannelsen er tårnhøjt. Derfor går de private bageres organisation, Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD), nu sammen med dagligvaregiganten Dansk Supermarked, der har bagerier i både Føtex og Bilka, om en praktikpladsgaranti.

Garantien bliver meldt officielt ud på en medlemskonference, som BKD holder i dag sammen med Dansk Erhverv og med Dansk Supermarked som gæst. På konferencen skal bl.a. diskuteres, hvad bagermestrene kan gøre bedre for at holde på de unge.

- De unge skal opfatte praktikpladsgarantien som en invitation fra lærepladserne. De skal vide, at de er velkomne hos os, lyder det samstemmende fra formand for BKD, John Jønsson, og HR Senior Manager Jon Skålerud fra Dansk Supermarked.

I 2010 gik 484 unge i gang med et praktikforløb som bager, og i 2017 var det tal faldet med 22 pct. til 377, viser tal fra Undervisningsministeriet. Der er årligt i alt ca. 650 i praktik som bager, men kun ca. halvdelen færdiggør deres uddannelse.

- Frafaldet er uforholdsmæssigt højt, men det kan ikke betale sig at diskutere skyld. Det løser ikke problemet, siger chefkonsulent Michael Kjær Pedersen fra Dansk Erhverv.

- Vi skal i stedet fokusere på at skabe de bedst mulige praktikpladser i en branche, som efterspørger faguddannede personale.

Krav til begge sider

En praktikpladsgaranti indebærer dog ikke, at der er frit valg på alle hylder, og den unge skal først have afsluttet grundforløbet.

- Når man kommer i praktik, betyder det, at man går ind i et ansættelsesforhold, så det er klart, at bagermester og elev begge skal tro på, at de kan fungere sammen, og at den unge har kompetencer og motivation til at tage uddannelsen. Der stilles også krav om en vis mobilitet, og den unge skal være aktivt søgende. Lærepladsen kommer ikke af sig selv, siger John Jønsson.

- Men er den unge motiveret, er man kommet langt. Samtidig stilles der selvfølgelig også krav om en vis åbenhed fra bagernes side, for man kan ikke skrige efter lærlinge, hvis man ikke er klar til at give en ung, der er motiveret for faget, en chance, siger John Jønsson.

Han håber, at resultatet af indsatsen bliver, at flere end de knap 400, der sidste år påbegyndte uddannelsen, indgår en uddannelsesaftale, og at flere fastholdes i uddannelsen, så branchens behov for faglærte kan dækkes.

Læs også: Bagere går i kamp for flere elever

 

 

 

 

Opdateret 10. nov 2020