40 millioner kroner skal fremme økologi og plantekost

Politik og samfund 14. apr 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Det årlige millionbeløb skal blandt andet bruges til at fremme de nye kostråd i professionelle køkkener og styrke undervisningsforløb

Skrevet af: Søren Tougaard

De dyrkede arealer og skovområder i Danmark spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling. 

Derfor afsættes der i en ny aftale 25 mio. kr. årligt i 2021 og 2022 til at fremme økologi og skovrejsning. Indenfor økologi og kost afsættes 20 mio. kr. årligt. Millionbeløbet er fordelt ud i tre puljer. 

Puljen til fremme af nye kostråd i professionelle køkkener gennem omstilling til mere grøn økologisk kost får 7 mio. kr. årligt. 4 mio. per år afsættes til videreudvikling af Det Økologiske Spisemærke, mens en pulje til økologiske, plantebaserede projekter indeholder 9 mio. kr. om året.     

Midlerne skal blandt andet bruges til at fremme de nye kostråd i professionelle køkkener og praksisnære undervisningsforløb. 

- Regeringens klare ambition er at fordoble det økologiske areal i Danmark. Vi er godt på vej. Og med denne aftale styrker vi udbredelsen af de nye kostråd samtidig med, at vi støtter omstillingen af de professionelle køkkener. Vi skal blandt andet udvikle Det Økologiske Spisemærke, så det i højere grad fremmer klimavenlige måltider. Det kan give et boost til økologi og plantebaseret kost – og samtidig øge mulighederne for, at Danmark bliver frontløber på plantebaserede fødevarer. Som en ekstra bonus styrker vi natur, drikkevandsbeskyttelse og vores alle sammens velbefindende ved at plante mere skov. Det er meget positivt, siger fødevareminister Rasmus Prehn i en pressemeddelelse. 

Bag aftalen står regeringen, Venstre, SF, Radikale Venstre og Liberal Alliance. 

Opdateret 14. apr 2021