Stor udvikling i fødevareudddannelser
Fødevareuddannelserne på Danmarks største erhvervsskole, ZBC, er inde i en rivende udvikling.
ZBC har otte uddannelsessteder på Sjælland, bl.a. i Roskilde, hvor man overtog den tidligere slagteriskole i 2016. Både her og på skolen i Ringsted, hvor bagere og konditorer bliver uddannet, bliver uddannelserne moderniseret og nye undervisningslokaler taget i brug.
– Vi ønsker at gøre fødevareuddannelserne mere virkelighedsnære og skabe nogle læringsmiljøer, som eleverne kan bruge ude i virksomhederne, siger uddannelsesdirektør på ZBC, Glenny Hansen.
Han nævner som et eksempel de tidligere kantiner på skolerne. De er i dag omdannet til food halls, og elever bliver inddraget i den daglige drift.
– Ved at omdanne traditionelle kantiner til food halls, får vi et bedre udbud af mad til eleverne, og vi får en bedre afvikling af måltiderne. Vi tilbyder nu noget, der ligner virkeligheden. Vi har køkkenchefer og faglært personale ansat, og så gør vi driften af vores food halls til et led i elevernes uddannelse.
Elever, der uddannes til salgsassistenter, kan således søge om at komme i skolepraktik i tre måneder i en af de tre food halls, hvor de i perioden lærer om kundebetjening, at servicere kunderne, og de lærer om salg og service og at give kunderne en oplevelse.
Fødevareprocesser
Skolen uddanner også unge til at blive procesoperatør. Nogle af de unge kan efter uddannelsen blive ansat i butikker, hvor de bager brød eller står i slagterafdelingen, men andre vil få arbejde i f.eks. et større bageri, der fremstiller brød til en hele kæde af bagerforretninger. Der er altså ikke tale om en industriel brødfabrik, men bagerier, der anvender flere processer og andet udstyr end en typisk bagerforretning vil gøre
– Vi kommer til at uddanne elever i 12 forskellige fødevareprocesser, som også vil omfatte bl.a. mikrobryggeri, kafferisteri og mejeri, siger Glenny Hansen.
Roskildeafdelingens slagterbutik har også undergået en iøjnefaldende forandring. Den er i dag en gourmetbutik, hvor kunderne kan købe kød og charcuterivarer, som eleverne har fremstillet som led i deres uddannelse.
– På den måde bliver det en bedre slagteruddannelse, fordi der bliver afsat kød, og eleverne lærer mere i et virkelighedsnært uddannelsesmiljø.
ZBC har også fusioneret med erhvervsskolen Selandia i Slagelse, som bl.a. omfatter landbrug et Jernbjerggaard.
– Drømmen er, at vi kan begynde at bruge egenproduktion, f.eks. tage kornet fra gårdens marker til en mølle og selv få det malet, og få kød fra gårdens dyrehold til kødproduktionen på skolen, hvor vi lærer at bearbejde kød og pålæg. På den måde kan vi koble os på trends med lokale fødevarer, siger Glenny Hansen.