Statoils kapital flyder friere
Det er langt fra nogen usædvanlig manøvre, som den canadiske ejer af Statoil Fuel and Retail, Couche-Tard, har gennemført ved at hente mia.-kapital ud den danske del af sin europæiske forretning.
Kapitalnedsættelser - som i Statoils tilfælde på til sammen 1,2 mia. kr. - og udbyttebetalinger på her over en halv mia. kr. hører til dagens orden, når der f.eks. skal skaffes midler til renter og afdrag på større låne-finansierede opkøb.
Kapitalfondenes kraftigt gearede storopkøb er skoleeksempler på den slags.
Ifølge Kaj Glochau, som er statsautoriseret revisor og partner i Ernst and Young med speciale i bl.a. køb og salg af virksomheder, bliver der ved en kapitalnedsættelse, som den der blev besluttet i Statoil sidst i september, frigjort midler, som ellers var bundne i virksomheden.
- Når man laver en kapitalnedsættelse ved at overføre midler til en særlig reserve, så kan det være udtryk for, at man forbereder en større udbytte-udlodning. Man giver selskabets ejere mulighed for at lave en større udlodning end ellers, siger han.
Tyndt kapitaliseret
Glochau understreger, at han udtaler sig generelt, og han ønsker ikke at kommentere det konkrete tilfælde.
Der er dog ikke helt frit slag for, hvor store beløb, der kan trækkes ud af et selskab.
- Det er meget sædvanligt at gøre sådan noget. Men efter selskabsloven skal ledelsen stadig væk sikre, at selskabet til enhver tid har et forsvarligt kapitalgrundlag, siger Kaj Glochau.
Hvad der er et "forsvarligt kapitalgrundlag", er til gengæld ikke nogen eksakt størrelse. Flere kendte større danske virksomheder er tyndt kapitaliserede, som den slags bliver kaldt.
Da Statoil Fuel and Retails egenkapital toppede med 1,56 mia. kr. i 2010 - efter at Statoils detailaktiviteter var blevet udskilt i en selvstændig enhed - havde selskabet en såkaldt soliditetsgrad på 36 pct., og det hører helt klart til i den pænere ende.
Det samme var de 25 pct., som den lå på ved udgangen af det seneste regnskabsår slutning 30. april.
Bliver hele den nye kapitalnedsættelse på 600 mio. kr. imidlertid senere udloddet som udbytte, kan soliditeten falde til under 10 pct. - og det er klart i den tynde ende.
Af Jesper Veber Knudsen
jeve@dhblad.dk
Foto: Statoil