Politiaktion afslører ny fødevaresvindel
En international politiaktion under ledelse af Europol og Interpol og med dansk deltagelse har igen afsløret omfattende svindel med fødevarer. Fødevaresvindlen når dog ikke inden for Danmarks grænser.
Den omfattende politiaktion mod fødevaresvindlere går under navnet Operation Opson. Europol og Interpol har gennemført tilsvarende aktioner gennem de senere år, og den seneste aktion var den fjerde i rækken.
Aktionen resulterede i, at myndighederne har beslaglagt over 2.500 tons falske fødevarer eller fødevarer, der ikke levede op til den kvalitet, de skulle sælges som.
Aktionen afslørede, at fødevaresvindel i dag er organiseret kriminalitet, og aktionen mod fødevaresvindlerne involverede politi, told og nationale fødevaremyndigheder. Fra Danmarks side deltog Fødevarestyrelsens rejsehold i aktionen.
- Resultaterne fra Opson viser med al tydelighed den trussel, som svindel med fødevarer er over for forbrugerne, og at fødevaresvindel
finder sted med mange typer
produkter og mange steder i verden.
Sundhedstrussel
Det er helt afgørende, at der foregår et nationalt og internationalt samarbejde for at komme de kriminelle bander til livs, siger Chris Vansteenkiste, som i Europol står for at koordinere aktionen i Europa.
Michael Ellis, der er chef
for Interpols afdeling for falske varer, siger:
- Falske og underlødige føde- og drikkevarer er en alvorlig trussel mod forbrugernes sundhed og sikkerhed. Folk bliver udsat for alvor fare, og i nogle tilfælde medfører det dødsfald på grund af grådighed hos kriminelle bander, der udelukkende går efter at tjene penge.
Operation Opson har
medført arrestationer i flere
lande, og undersøgelser fortsætte efter de mange fund af falske føde- og drikkevarer.
"Falske og underlødige føde- og drikkevarer er en alvorlig trussel mod forbrugernes sundhed og sikkerhed."
MICHAEL ELLIS, INTERPOL
SÅDAN FOREGÅR SVINDLEN
I Italien beslaglagde myndighederne 31 tons fisk og skaldyr, der blev solgt som frisk fanget, men som svindlerne havde frosset, inden de blev overhældt med kemisk væske for at få fisken til at se friskere ud.
I England lukkede indtog myndighederne en fabrik, som fremstillede falsk vodka som et kendt mærke. Myndighederne fandt over 20.000 tommeflasker, som skulle fyldes med den falske vodka og hundreder af tomme beholdere, der havde indeholdt frostvæske, som blev anvendt til at fremstille falsk spiritus.
I Ungarn lukkede myndighederne et ulovligt slagteri, og man beslaglagde biler, der var specialindrettet til at smugle falske fødevarer i skjulte rum.
I Norge undersøger myndighederne et fund af falske vandflasker, hvor vand af dårlig kvalitet sælges som dyr mærkevarevand.
Fødevaresvindlen foregår ikke kun i Europa. Myndighederne i Thailand beslaglagde omkring 85 tons kød, som var importeret ulovligt ind i Thailand uden at blive testet for at sikre, at kødet levede op til de o!cielle krav til fødevaresikkerhed.