OK-forhandlinger er gået i hårdknude

22. feb 2017 -
This describes the image
En af knasterne i overenskomstforhandlingerne gælder aflønning og kompensation for arbejde på skæve arbejdstider. Foto: John Ehbrecht
Skrevet af: Henrik Denman

HK Handel og Dansk Erhverv Arbejdsgiver har afbrudt forhandlingerne om Butiksoverenskomsten.

De har ikke aftalt endnu, om – og i givet fald hvornår – de skal mødes igen. Ved redaktionens slutning var der endnu ikke kommet meldinger fra nogen af parterne om, hvornår forhandlingerne vil blive genoptaget.

Ifølge HK Handels hjemmeside har parterne ikke kunnet nå til enighed om den økonomiske ramme for en ny overenskomst.

En af de store knaster må formodes at gælde aflønning og kompensation for arbejde på skæve arbejdstider. Det er et aktuelt tema i detailhandlen, hvor åbningstiderne er udvidet, og hvor en del dagligvarebutikker nu også er begyndt at holde natåbent.

De to parter er mødt op med hver sine krav til løn og tillæg.

Parternes krav

HK Handel, der repræsenterer de butiksansatte, kræver både højere løn og større tillæg for at arbejde på ubekvemme arbejdstider.

Dansk Erhverv har krav om, at de butiksansatte først skal have tillæg for aftenarbejde fra kl. 21 på hverdage i stedet for som nu kl. 18. Om lørdagen skal der først udbetales tillæg fra kl. 18 i stedet for som nu kl. 15.

Desuden kræver Dansk Erhverv, at den nuværende regel om, at de butiksansatte kun må arbejde én lang lørdag efter kl. 14.15 hver anden uge enten afskaffes eller at tidspunktet rykkes til kl. 17.

Overenskomstforhandlingerne gik i weekenden ind i den afgørende fase. Butiksoverenskomsten er den største overenskomst for både HK Handel og Dansk Erhverv og omfatter ca. 150.000 medarbejdere i detailhandlen.

Det er ambitionen, at Butiksoverenskomsten skal være færdigforhandlet inden udløbet den 1. marts. Det er dog sædvanligt, at det først vil være muligt at færdigforhandle en række overenskomster efter den 1. marts, og det kan meget vel blive tilfældet med Butiksoverenskomsten.

Hvis parterne ikke når til enighed, kan et mæglingsforslag forventes fremsat, og det skal vedtages eller forkastes ved en afstemning.

En eventuel konflikt kan træde i kraft i april eller maj, hvis parterne ikke når frem til en forhandlingsløsning.

Opdateret 10. nov 2020

Vil du vide mere?