Ny pant presser retursystemet
Fra den 1. januar 2020 udvides pant- og retursystemet til også at omfatte juice- og saftprodukter i emballager af plast, glas og metal.
Regeringen har besluttet at udvide det danske pantsystem, som allerede i dag vækker stor interesse i andre EU-lande.
– Vores pantsystem er en fantastisk opfindelse, som inspirerer flere andre lande. Borgerne har stor tillid til pantsystemet, som flere gange er blevet udvidet, sagde miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) forleden ved præsentationen af udvidelsen af pantsystemet.
Udvidelsen betyder, at der vil blive indsamlet 52 mio. flere flasker og dåser i pantsystemet om året. Det svarer til en udvidelse på fire-fem pct.
Den nye udvidelse af pantsystemet betyder, at Dansk Retursystems kapacitet bliver sat yderligere under pres. Det fremgår af en analyse om udvidelse af pantsystemet, som Miljø- og Fødevareministeriet har udarbejdet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet.
Dansk Retursystem er allerede i dag udfordret på kapaciteten. Hvis der ikke investeres i at tilpasse kapaciteten, kan det give Dansk retursystem øgede omkostninger.
Med udvidelsen af pantsystemet til også at omfatte juice- og saftflasker vil det ifølge analysen betyde, at Dansk Retursystem i større grad har behov for at få udvidet kapaciteten.
Miljø- og Fødevareministeriet vil derfor i dialog med Dansk Retursystem for at sikre, at man får lagt en plan, der gør det muligt at modtage flere pantflasker i pantsystemet.
Butikkerne
Også butikkerne kommer til at mærke, at kunderne kommer med flere returemballager.
Det kan ifølge analysen medføre øgede omkostninger til indretning og plads i butikkerne. Analysen fastslår dog samtidig, at der er tale om en relativt lille udvidelse af pant- og retursystemet, som ikke forventes at medføre betydeligt øgede omkostninger for butikkerne til plads eller flaskeautomater.
Den nye udvidelse af pantsystemet vil betyde, at flere emballager bliver genanvendt, og det vil samtidig betyde mindre affald i naturen.
– I Danmark har vi et af verdens allerbedste pant- og retursystemet for flasker og dåser. Det er i international sammenhæng unikt, at vi kan indsamle mere end 90 pct. af emballagerne og bruge dem til nye flasker og dåser, siger adm. direktør i Dansk Retursystem, Lars Krejberg Petersen.
Den pålagte pant vil være som for nuværende produkter i pantsystemet, dvs. 1 kr. for glasflasker og dåser under en liter, 1,50 kr. for plastflasker under en liter og 3 kr. for al emballage mellem 1-20 liter.