Ny mærkning på svenske fødevarer
Tre fødevareorganisationer i Sverige vil i fremtiden mærke deres fødevarer med Sverige som oprindelsesland.
De tre organisationer er Livsmedelsföretagen, Svensk Dagligvaruhandel og Lantbrukarnas Riksförbund, og de offentliggjorde for nogle måneder siden, at de vil indføre en ny svensk-mærkning. De er nu nået så langt med planerne, at de har ansat Maria Forshufvud som adm. direktør for selskabet Svenskmärkning AB.
Den frivillige mærkning af svenske fødevarer er fødevarebranchens svar på forbrugernes øgede efterspørgsel efter svenske fødevarer og drikkevarer.
Svensk produceret
Livsmedelsföretagen har netop offentliggjort en undersøgelse, som viser, at svensk oprindelse er den vigtigste faktor, når de skal vælger fødevarer i butikkerne. I undersøgelsen indgik 1.387 personer, og 48 pct. svarede, at svenske produkter var vigtigst for dem. Næst vigtigst er sundhed, idet 42 pct. svarede, at de går efter sunde fødevarer.
Den nye svenske mærkning er samtidig branchens bidrag til det politiske arbejde med at styrke svensk fødevareproduktion og svensk forbrug. Ambitionen er, at forbrugerne skal kunne se det svenske mærke på produkter på butikshylderne nem og hurtigt.
– Når et flertal af forbrugere siger, at de foretrækker at købe svenske fødevarer, er det unægtelig en vigtig opgave at være med til at udvikle en ny svenskmærkning og at udvikle markedet for svenske råvarer, siger Maria Forshufvud i en pressemeddelelse.
Tekst og foto: Henrik Denman
hede@dhblad.dk
Svenske forbrugere ønsker at vælge mellem flere svensk producerede råvarer i fødevarebutikkerne.