Madsalget på servicestationerne er stigende

Øvrige 4. jun 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand
  • Den gennemsnitlige omsætning i kiosken på tankstationen ligger nu på næsten 10 mio. kr.

Den gennemsnitlige omsætning i servicestationernes butikker er under corona-pandemien steget, til trods for at danskerne har arbejdet hjemme og derfor ikke har brugt bilerne så meget som vanligt.

I 2019 lå den gennemsnitlige omsætning på lige over 9 mio. kr. – den er i 2020 steget til 9,9 mio. kr.

Det skriver Drivkraft Danmark i Branchestatistik 2021, hvor det også fortælles, at kørslen beregnet på kilometer på de danske veje faldt med 7 pct. i 2020.

Når den gennemsnitlige omsætning stiger i kiosken, skyldes det blandt andet, at antallet af bemandede stationer falder – uden at den samlede omsætning falder lige så meget.

Stationerne har haft øget fokus på et bredt udvalg af to go-mad – herunder også sundere alternativer til den franske hotdog.

Det er samtidig blevet mere udbredt at invitere bilisterne inden for til at siddende spisepause, noget, der dog har været udelukket en periode på grund af corona-restriktioner.

Flere ubemandede stationer
Siden 1997 er de ubemandede stationers relative andel ifølge statistikken næsten tredoblet, så de i 2020 udgjorde mere end 75 pct. af det samlede antal tankstationer.

Når statistikken taler om ubemandede stationer, udelukker det dog ikke en butik. En ubemandet station er et sted, hvor det ikke er muligt at betale for brændstof i butikken.

Således regnes alle OK-stationer for ubemandede i rapporten, selv om der er lige under 70 OK Plus-butikker i tilknytning til en OK-tank.

Men tendensen er klar, og det stigende antal stationer på de danske veje skyldes åbning af ubemandede stationer. Der er i dag i alt 2.053 stationer at vælge imellem.

Circle K er den største

Den største spiller på det danske marked er også den nyeste – nemlig Circle K.

Det rød-hvide logo dukkede første gang op i 2016, da Couche-Tard konverterede tidligere Statoil-stationer.

Canadiske Couche-Tard kom til Danmark i 2012, da virksomheden købte Statoil. Fire år senere overtog den multinationale aktør også de danske Shell-stationer, hvilket dog blev for meget for EU’s konkurrencemyndigheder.

Det endte med, at DCC Energi overtog en del af stationerne, der nu kører videre under Shell-brandet.

Circle K har ifølge rapporten 226 bemandede stationer. Shell følger efter med 154 bemandede stationer, mens Q8 har 107 og OK ca. 70.

Langt de fleste stationer, 70 pct., er i dag ejet af kæderne, der enten ansætter en butikschef, eller har en forpagter til at drive stationen.

 

UBEMANDEDE STATIONER

Når den gennemsnitlige omsætning stiger i kiosken, skyldes det blandt andet, at antallet af bemandede stationer falder – uden at den samlede omsætning falder lige så meget.

Vil du vide mere?