Kød dominerer aftensmaden
Kødet fylder meget i danskernes aftensmad i forhold til grøntsagerne. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet af, hvad der hitter på danskernes aftensbord.
Retter med hele udskæringer af kylling som f.eks. stegt kyllingebryst ligger nummer et blandt de hyppigst spiste aftensmadsretter hos danskere under 35 år, mens folk over 35 år oftest spiser retter med hele udskæringer af svinekød som f.eks. skinkesnitzel.
Der er stor interesse i at vide, hvad danskerne spiser, og hvordan deres måltidsvaner ser ud. DTU Fødevareinstituttet har analyseret data fra Den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet 2011-13 og beregnet, hvilke 20 aftensmadsretter danskerne hyppigst spiser.
Danskerne har ifølge seniorrådgiver Sisse Fagt overordnet forskellige kostmønstre på hverdage og i weekender. F.eks. bliver det hakkede kød oftest spist i hverdagene, mens bøffer og stege hyppigere bliver spist i weekenden.
For aftensmåltider, hvor der er spist svine-, okse- eller kalvekød, viser en analyse, at fordelingen ikke lever op til anbefalingen fra kostrådene.
De officielle kostråd anbefaler, at danskerne spiser fisk mindst to gange om ugen som hovedret og desuden som fiskepålæg flere gange om ugen.
- DTU Fødevareinstituttets beregninger viser, at det samlede fiskeindtag for børn og voksne er på henholdsvis 6 og 10 pct. af de undersøgte aftensmåltider. Det svarer til, at mange ikke engang spiser fisk til aftensmad én gang om ugen. Fra et ernæringsmæssigt synspunkt ville det være gavnligt at sætte fisk på menuen oftere, siger Sisse Fagt fra DTU Fødevareinstituttet i en pressemeddelelse.
Af Henrik Denman
Foto: Colourbox