Købmand taler sin sag i Folketinget

22. jan 2016 -
This describes the image
Købmand Kenneth Siig med blandt andre radikale Ida Auken, der tidligere har været miljøminister. Foto: Henrik Denman
Skrevet af: Henrik Denman

Kennet Siig, Min Købmand i Frederiks ved Viborg, fortalte politikere om sit syn på en liberalisering af planloven.

Købmand Kennet Siig har til dagligt sin arbejdsdag i Min Købmand i Frederiks sydvest for Viborg. Forleden var butikskunder og ansatte imidlertid skiftet ud med et besøg i Folketinget, hvor han var til møde med Folketingets Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalg.

Her skulle han fortælle politikerne om sit syn på, hvilke konsekvenser en lempelse af planlovens detailhandelsbestemmelser vil få for dagligvarehandlen i de mindre byer på landet. Hans hjemby Frederiks har således et par tusinde indbyggere og to dagligvarebutikker, hvor den anden er en Dagli’Brugs.

Kennet Siig var i deputation i folketingsudvalget sammen med adm. direktør John Wagner og underdirektør Jytte Tandrup fra De Samvirkende Købmænd. Han var inviteret med, fordi han for nylig har fortalt om sit syn på lempelser af planloven i de lokale medier, og dermed kunne politikerne få mulighed for at lytte til en købmand, der skal leve med en liberalisering af planloven.

Konsekvenser

Trioen fra DSK fik mulighed for at sidde med udvalget i omkring 20 minutter, og efter mødet kunne Kenneth Siig gøre status, mens han slappede af i en af Christiansborgs lange gange.

– Det var et sjovt afbræk fra hverdagens arbejde i butikken, lød hans umiddelbare kommentar.

– Jeg fortalte dem om, hvad jeg mener det kan betyde for en by som Frederiks, hvis man liberaliserer planloven. Hvis man vælger at gøre reglerne så frie, som regeringen foreslår, så vil der om en årrække ikke være plads til to dagligvarebutikker. En liberalisering af planloven er derfor ikke med til at skærpe konkurrencen, snarere tværtimod.

Kennet Siig mener således ikke, at en liberalisering af reglerne for dagligvarebutikkerne vil gavne ude i lokalområderne. For John Wagner er det dagligdagen at mødes med politikerne enkeltvis, men det at gå i officiel deputation vælges med omhu helt afhængig af sagens karakter. Oftest sker det netop i forbindelse med planlovsændringer, som er en af DSK’s mærkesager.

– Det er vigtigt også at bruge denne mulighed for at se politikerne i øjnene og give dem vores udlægning af sagen, sagde John Wagner efter mødet på Christiansborg.

Opdateret 10. nov 2020