Købmændenes kamphund fylder rundt

11. mar 2016 -
This describes the image
Illustration: Ulrik Samsøe Figen

Når adm. dir. i De Samvirkende Købmænd (DSK), John Wagner, fylder 60 år den 19. marts, har han i flere end 20 år stædigt som en bidsk kamphund kæmpet købmændenes sag.

Ikke mindst lukkeloven, planloven og de mange punktafgifter, der får danskerne til at handle på den anden side af grænsen i ulig konkurrence med de danske købmænd, har haft hans bevågenhed gennem årene i DSK.

Selv fremhæver han etableringen af Dansk Retursystem A/S – formentlig verdens mest miljø- og kundevenlige genbrugssystem til tomme flasker og dåser - som en af sine største sejre.

John Wagner er søn af en brugsuddeler i Albertslund, og det gav ham allerede som barn et indtryk af hverdagen i dagligvarebranchen.

Journalist på dagbladene

Det var dog politik og journalistik, der fik den helt unge Wagners interesse, og som 14-årig meldte han sig ind i Konservativ Ungdom og blev som 18-årig landsformand for Sammenslutningen af Konservative Uddannelsessøgende.

I 1979 blev John Wagner, efter at have taget sin journalistuddannelse på Danmarks Journalisthøjskole, politisk reporter ved Jyllands-Posten.

Siden blev han leder af avisens politiske redaktion og souschef for JP’s redaktion i København. Han har også arbejdet som journalist på både Weekendavisen og Børsens Nyhedsmagasin og blev senere politisk redaktør og debatredaktør på Berlingske.

I 1988 blev han generalsekretær i Det Konservative Folkeparti, headhuntet af daværende statsminister Poul Schlüter, men ikke upåvirket af indre stridigheder forlod han stillingen i 1992 for at blive direktør for Arbejdsløshedskassen for Selvstændige Erhvervsdrivende.

I 1995 blev John Wagner administrerende direktør for DSK, og som lobbyist arbejder han i dag lige hjemmevant på Christiansborgs gange og på det sociale medie Twitter, hvor han bliver fulgt tæt af næsten 1.000 følgere - deriblandt mange medier, politikere og andre brancheorganisationer.

Romantisk på hjemmefronten

Men John Wagner er ikke kun en bidsk kamphund. I villaen i Birkerød, hvor han og hustruen, kulturjournalist Trine Munk-Petersen, i dag bor alene, efter at døtrene på 26 og 28 år er flyttet hjemmefra, er han kendt som en varm og romantisk person, der gerne kaster sig over kødgryderne og ikke mindst bagværk og desserter – dog mest når der kommer gæster.

Da pigerne var små, var det vigtigt for ham at komme ud at rejse med dem, ligesom der ofte er blevet diskuteret politik ved spisebordet.

I dag nyder han gerne en romantisk middag med stearinlys og god rødvin, der er en af hans store passioner, sammen med hustruen – og husker altid en blomst til hende på en mærkedag.

Golf er hans frirum, og lørdag formiddag befinder han sig i golfsæsonen ofte på golfbanen i enten Furesø eller Dragsholm. Og så er telefonen for en gangs skyld slukket.

Opdateret 10. nov 2020