Grænsehandel forudser fald i salget
Grænsesupermarkederne forudser, at den dansk-tyske pantaftale fra 2018 vil skære 10-15 pct. af deres omsætning, som de opgiver til at være på ca. 800 mio. euro svarende til ca. 6 mia. kr.
Den store nedgang i omsætningen vil ifølge grænsehandlen også ramme beskæftigelsen i grænsesupermarkederne syd for grænsen og ved Puttgarden.
Vurderingen kommer fra grænsehandlernes interesseorganisation (IGG), som repræsenterer 18 tyske medlemsvirksomheder, der beskæftiger omkring 3.000 medarbejdere.
Normalt går grænsehandlen meget stille med dørene, når det drejer sig om branchens forretningsforhold. De nye oplysninger, som ikke hidtil har været fremme i debatten om pant på dåser i grænsesupermarkederne, fremgår af et dokument, som IGG i juni sendte til miljøministerierne i Slesvig-Holsten og i Danmark.
Dansk Handelsblad kan i dag offentliggøre grænsehandlens synspunkter og kritik af pantaftalen efter at have fået aktindsigt i dokumenterne i Miljøministeriet omkring forhandlingerne om pantaftalen, der blev offentliggjort af tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl (S) i maj.
IGG retter i sin udtalelse til miljøministerierne i Kiel og København er kraftig kritik mod pantaftalen, som, organisationen mener, diskriminerer grænsehandlen og strider mod EU-reglerne.
Kritik af aftale
I en kommentar til Dansk Handelsblad skriver formand for IGG, Erik Holm Jensen, om den dansk-tyske pantaftale, som officielt kaldes "Fælleserklæringen":
”Om den nu underskrevne ”Fælleserklæring” har vi – udtømmende – givet såvel de tyske som det danske Miljøministerium og Miljøstyrelsen vore synspunkter: ”Fælleserklæringen” indeholder klart diskriminerende elementer, og ifølge vore juridiske rådgivere i Hamborg og København indeholder den en række uafklarede, vanskelige problemstillinger,” skriver Erik Holm Jensen i en mail til bladet.
Ifølge IGG er der problematiske punkter i pantaftalen, hvor de danske kunder får pant tilbage, når de afleverer dåserne i Danmark, mens de ikke får de 19 øre i tysk moms refunderet, som danske kunder skal betale for hver dåse.
Af Henrik Denman
hede@dhblad.dk
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand