Fedtafgift kan stadig koste dyrt
Selv om det er nogle år siden, alle snakkede om fedtafgiften, er den ikke fuldstændig glemt, og den kan stadig risikere at blive efteropkrævet hos danske virksomheder.
Europa-Kommissionen arbejder fortsat med at undersøge sagen, og der er således endnu ikke opnået enighed mellem Kommissionen og Danmark om afgiften.
Markedschef i Dansk Erhverv, Lotte Engbæk Larsen, bekræfter, at fedtafgiften fortsat ikke er blevet landet, og i De Samvirkende Købmænd siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen:
– Dermed er der fortsat risiko for at efteropkrævning komme på tale hos nogle, der slap dengang. Også producenter/importører, der var omfattet af fedtafgiften, kan – i værste fald - risikere at blive ramt af efteropkrævning. Det vil virkelig være et skrækscenarie, men sådan kan det ende. Det vil være nærmest umuligt og i hvert fald et administrativt monster uden lige, hvis der skal ske bare en minimal justering af de dengang opkrævede beløb.
EU åbnede en sag
Europa-Kommissionen åbnede i februar i år en statsstøttesag mod Danmark om fedtafgiften, der blev opkrævet for et par år siden. Undersøgelsen skal klarlægge, om der har været tale om ulovlig statsstøtte til de fødevareproducenter, som ikke var omfattet af fedtafgiften.
Hvis Kommissionen vurderer, at producenternes varer burde have været belagt med afgiften, skal Danmark efteropkræve afgifte med renters rente.
Skatteministeriet vurderer, at efterbetaling kan komme på tale, hvis Kommissionen finder, at der har været tale om ulovlig statsstøtte til visse fødevareproducenter.
Selv producenter, der var omfattet af fedtafgiften, kan risikere at blive ramt af efteropkrævning. Skatteministeriet oplyser, at de producenter, der rammes af efteropkrævning, forventes at lide et økonomisk tab.
Tekst og foto: Henrik Denman