Det tyske hul i den store pantaftale

12. okt 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Henrik Denman

Pantaftalen mellem Danmark og Tyskland gælder i Slesvig-Holsten. Men den gælder ikke i den anden delstat syd for Danmark, Mecklenburg-Vorpommern. Det er her, Rostock ligger. Her vil danskere fra 2018 fortsat kunne købe pantfri øl og sodavand på dåse.

Det hul i aftalen har grænsehandlen syd for den dansk-tyske grænse og i Puttgarden et godt øje til. Det er lige præcis det hul, den største aktør i grænsehandlen, Fleggaard, taler om at udnytte, så danske kunder slipper for tysk dåsepant.

Det gav adm. direktør for Fleggaard Retail, Mike Simonsen, sin opskrift på, da pantaftalen var blevet underskrevet i maj:

– Her hos Fleggaard er vi jo selv jyder med fødderne plantet solidt i den sønderjyske muld, og vi kunne ikke drømme om at gøre forskel på vores kunder, uanset hvor de bor i Danmark, sagde han ifølge Jyllands-Posten og forklarede videre, at danskere i f.eks. Jylland ikke behøver at køre tværs over landet for at sejle til Rostock efter de billige dåseøl. De vil blot kunne forudbestille dåserne og betale via nettet i Fleggaards Calle-butik i Rostock.

–Så skal vi nok sørge for, at både jyder og fynboer kan hente dem ved de jyske grænseovergange, sagde han.

Rostock

Nu er spørgsmålet, om politikere og embedsmænd i Danmark og Tyskland slet ikke havde tænkt sig om og blot har efterladt et hul i pantaftalen, som grænsehandlen så kan udnytte og dermed underminere den dansk-tyske løsning?

Dansk Handelsblad kan fortælle, at man både i Tyskland og Danmark var helt på det rene med, at Mecklenburg-Vorpommern og dermed Rostock ikke var omfattet af pantaftalen.

Det var tilmed sådan, at Miljøministeriet i København allerede i 2013 forudså, at hullet i pantaftalen kunne give problemer senere.

Mecklenburg-Vorpommern spiller ikke den store rolle for danskernes grænsehandel. Omkring 95 pct. af grænsehandlen med traditionelle grænsehandelsvarer som øl og vand, vin og spiritus og slik foregår i grænsesupermarkederne i Slesvig-Holsten – primært ved Padborg og Puttgarden. Kun fem pct. af omsætningen af grænsehandelsvarer sker i Mecklenburg-Vorpommern, når danskerne tager til Rostock.

Gennem de årelange forhandlinger med Tyskland har det dog været meningen, at både Slesvig-Holsten og Mecklenburg-Vorpommern skulle være omfattet af en pantaftale.

Kan give problemer

Da Ida Auken (SF) i 2013 genoptog forhandlinger med Tyskland, begyndte der imidlertid at opstå tvivl om Mecklenburg-Vorpommern. Delstaten slog sig i tøjret. Miljøministeriet i København søgte en forklaring. Den var, at Mecklenburg-Vorpommern blev undtaget for den tyske pantordning tilbage i 2003 for at bevare arbejdspladser i Rostock og omegn, og det hensyn har vejet tungt lige siden.

Men det kunne Danmark ikke bruge til så meget, så Miljøministeriet blev ved med at insistere på over for forbundsregeringen i Berlin, at Mecklenburg-Vorpommern også skulle være en del af en fremtidig aftale om pant på dåser i grænsehandlen.

I marts 2013 var Danmark og Tyskland tæt på at have en aftale om dåsepant klar, men der var et udestående punkt. Det drejede sig om, hvorvidt den fælles løsning skulle "indeholde en politisk forpligtelse for Slesvig-Holsten og Mecklenburg-Vorpommern til at assistere i implementeringen og håndhævelsen af løsningen" – dvs. at sikre, at der opkræves pant i grænsesupermarkederne.

Er der butikker?

Sagen var vigtig for Miljøministeriet i København, men den tyske regering ville det anderledes. Senere i marts 2013 lå det fast, at Mecklenburg-Vorpommern ikke ønskede at være med i den fælles pantløsning. Nu var forklaringen fra Berlin imidlertid, at delstaten meldte fra, fordi de ikke har grænsesupermarkeder.

Det udfald fik alarmklokkerne til at ringe i Miljøministeriet i København. Her konkluderede man, at det efterlod Danmark med det problem, at det kan resultere i, at tyske grænsesupermarkeder flytter til Rostock:

"Hvis det sker, vil det underminere den fælles pantløsning," fastslog embedsmændene. Det synspunkt valgte de at fortælle de tyske kolleger, så de i Berlin var klar over, at man var bekymret i København.

Én ting nagede desuden Miljøministeriet: Passede det virkelig, at der ikke findes grænsehandelsbutikker i Rostock? Svaret kommer hurtigt fra Generalkonsulatet i Flensborg, som kunne fortælle, at flere af de grænsesupermarkeder, der kendes i Slesvig-Holsten, også har butikker i Rostock. Fleggaard har en Calle-butik og Citti har også en butik. Desuden er der andre grænsesupermarkeder som Scandlines Bordershop og Easymarked.

Sagen var for vigtig

Også det danske Udenrigsministerium blev inddraget i sagen, men beskeden fra Tyskland var den samme. Mecklenburg-Vorpommern ville ikke deltage i en pantaftale, fordi det kan skade arbejdspladser og skatteindtægter.

Da Ida Aukens efterfølger som miljøminister, Kirsten Brosbøl (S) igen satte skub i pantsagen, tog Miljøministeriet på ny fat i spørgsmålet om Mecklenburg-Vorpommern. Man ville have dem med i aftalen. Men delstaten forholdt sig lunken og meldte til sidst fra.

I slutspillet erkendte de danske embedsmænd, at der ikke var mere at gøre, og at spørgsmålet om Mecklenburg-Vorpommern for alt i verden ikke måtte stå i vejen for en dansk-tysk aftale om pant i grænsehandlen. Dertil var sagen for vigtig, lød meldingen både i København og Berlin.

Arbejder fortsat

Da Kirsten Brosbøl i slutningen af maj i år skulle forklare Folketinget om pantaftalen, kom hun også ind på spørgsmålet om, hvorfor der ikke indføres pant i Mecklenburg-Vorpommern:

– Der indføres pant i grænsehandlen ved Slesvig-Holsten, der dækker ca. 95 pct. af grænsehandlen. De sidste fem pct. ligger i delstaten Mecklenburg-Vorpommern. Det har været afgørende for at kunne nå en aftale, at den politiske sammensætning i delstaten Slesvig-Holsten har haft viljen til at indgå en aftale med Danmark. Når aftalen tilmed omfatter 95 pct. af grænsehandlen, så gælder det om at udnytte muligheden for at opnå det, vi har arbejdet for i 10 år.

– Mecklenburg-Vorpommern har deltaget i forhandlingerne, men har valgt ikke at tilslutte sig aftalen på nuværende tidspunkt. Jeg håber, at aftalen med Slesvig-Holsten vil have afsmittende effekt på Mecklenburg-Vorpommern, og jeg kan oplyse, at jeg fortsat vil arbejde for, at de tilslutter sig, sagde Kirsten Brosbøl.

Hullet i pantaftalen er i dag højaktuelt, fordi grænsehandlen overvejer at udnytte det til at sikre, at danskere også efter 2018 kan slippe for at betale dåsepant.

Miljøminister Eva Kjer Hansen (V) har derfor nu sat embedsmændene i Miljøministeriet til at undersøge, hvordan hullet i pantaftalen kan lukkes.

Af Henrik Denman
hede@dhblad.dk

Scandlines BorderShop og andre grænsesupermarkeder i Rostock står for en lille del af grænsehandlen, men de kan få stor betydning for udmøntningen af pantaftalen i 2018.

Foto: Scandlines

Opdateret 10. nov 2020