Bryggerier kan tabe kvart milliard på tysk pantaftale

16. sep 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Henrik Denman

De danske bryggerier frygter at miste et årligt salg på 200-300 mio. kr., når der bliver indført pant på dåser i grænsehandlen fra 2018.

Den forrige regering indgik i maj med opbakning fra SF og Enhedslisten en aftale med Tyskland om pant på dåser købt i grænsehandlen. Det er dog en aftale, som de danske bryggerier tager afstand fra og ikke ønsker at støtte i dens nuværende udformning.

Bryggeriforeningen, der repræsenterer de danske bryggerier, har siden februar forsøgt at få både tidligere miljøminister Kirsten Brosbøl (S) og tidligere erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) til at ændre den dansk-tyske aftale, men forgæves.

Nej til model

Det viser en gennemgang af sagens dokumenter, som Dansk Handelsblad har fået aktindsigt i.

Stridspunktet er bl.a. den tyske moms. Ifølge aftalen skal danske forbrugere foruden pant betale 19 øre i tysk moms, mens modsat panten får forbrugerne ikke momsen refunderet.

– Der vil være en stor udfordring i at bevare de danske forbrugeres opbakning til et pantsystem, hvor de mister 19 øre per stk., hver gang de afleverer en tom emballage, lød det i foråret fra Bryggeriforeningens direktør, Niels Hald, over for regeringen.

Bryggeriforeningen har gennem foråret gentagne gange sagt til regeringen, at bryggerierne frygter, at grænsesupermarkederne vil gøre alt for at kaste grus i maskineriet, når aftalen om pant i grænsehandlen skal føres ud i livet fra 2018.

Fejlinvesteringer

Bryggerierne frygter at miste et årligt salg på 200-300 mio. kr., og de vurderer, at de endda kan miste et større salg, hvis grænsebutikkerne vælger primært at sælge øl med tysk pant.

Bryggerierne frygter, at et sådant træk fra grænsebutikkernes side vil resultere i tab af produktion og arbejdspladser i Danmark.

Desuden frygter bryggerierne, at de kommer til at fejlinvestere i pantstationer og udvidet kapacitet hos Dansk Retursystem, som de anslår vil koste mellem 600 mio. kr. og 1,2 mia. kr.

Bryggeriforeningen satser nu på, at miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) vil forhandle en ny pantaftalen på plads, så den i højere grad imødekommer bryggeriernes ønsker.

Af Henrik Dnnman
hede@dhblad.dk

Foto: Ulrik Samsøe Figen

Opdateret 10. nov 2020