Børnefamilierne valfarter til Aarhus’ nye gadekøkkener
Bestik og service er af den slags, der bare skal i skraldespanden, mens de små boder i den asiatiske pendant, Singapores gadekøkkener, arbejder sammen om at indsamle og vaske knive, gafler, pinde og tallerkner. Men bort set fra det, så minder Aarhus’ nye gadekøkken, Aarhus Street Food, til forveksling om de mange gadekøkkener i Singapore:
Gæsterne sidder ved lange borde i midten af et stort lokale, mens duften af alskens krydderier breder sig fra boderne, der ligger udenom med hver sine tilbud.
Jo, så er der også lige den forskel, at mens gadekøkkenerne i Singapore byder på et bredt udvalg af mad fra Asien, så har den aarhusianske udgave – udover et pænt udvalg af asiatiske retter - også mad, der er inspireret af andre dele af verden – som eksempelvis Mexico, USA, Caribien, Vestafrika, Frankrig, England, Italien – og selvfølgelig det nordiske køkken.
Det er lørdag formiddag, og boderne er netop åbnet. Gæsterne, der tæller alt fra pensionisten, der skal have sin frokost, til den studerende, der spæder fredagsbranderten op med en fadøl.
Størstedelen er dog børnefamilier, der tydeligvis ikke har travlt – i hvert fald har børnene tid til både at tegne og lege, mens forældre får sig en sludder.
I gadekøkkenet er der nemlig plads til både klapvogne og legende børn, hvilket måske kan give byens mange cafeer konkurrence – og priserne er formentlig også lidt lavere.
Byder på smagsprøver
Aarhus Street Food, der åbnede 19. august i år, har til huse i en nedlagt busgarage ved Rutebilstationen få hundrede meter fra Aarhus Hovedbanegård.
Væggene er af beton, og gulvet er belagt med asfalt. Boderne er som i gadekøkkenet på Papirøen, som Aarhus Street Food blandt andet er inspireret af, indrettet i store containere eller i noget, der minder om en pølsevogn. I modsætning til i gadekøkkenet på Papirøen, der er temmelig mørkt, strømmer lyset ind af et stort ovenlysvindue, så der selv på en grå regnvejrsdag er lyst i det store rum.
Flere af boderne byder – i hvert fald denne lørdag morgen – på smagsprøver på blandt andet: mexicansk kylling, krydret med blandt andet chokolade og otte slags chili, pulled and og en moderne udgave af den kendte toast med bl.a. Vesterhavsost.
Blandt boderne er også Nord Gourmet, der kan bryste sig af det økologiske guldmærke, der indebærer, at mellem 90 og 100 pct. af råvarerne er økologiske. Her serveres blandt andet en moderne udgave af hot dog’en - den er udover pølsen, lavet af maltbrød og pyntet med mojo, tyttebær, safrancreme og mandelknas – eller en ditto udgave smørrebrødet, rugbrødstapas. Hos Nord serveres maden (selvfølgelig) på miljørigtige tallerkener eller skåle af bananblade eller bambus.
Vælger forskelligt
En af de store fordele ved et gadekøkken er, at kommer man som familie – eller bare som par - kan man vælge præcis det, man bedst kan lide. Hvis man ellers kan beslutte sig.
Er der ikke noget, der frister – eller er man til noget lidt mere mondænt - ligger byens andet nye gadekøkken, Aarhus Central Food Market, kun fem minutters gang derfra i den gamle Århus-hallen på Sct. Knuds Torv. Det åbnede 1. oktober i år.
Mens personerne bag Aarhus Street Food er en flok mindre kendte aarhusianere med Britt Vorre og hendes mand Thomas Bendtsen i spidsen, er initiativtageren til Aarhus Central Food Market Kähler-ejer og arkitekt Frantz Longhi, som blandt andet også ejer Nordisk Spisehus i Aarhus, der er optaget i Michelin-guiden.
En anden forskel er, at Aarhus Central Food Market både tilbyder gæster at spise på stedet – og at tage råvarer med hjem. Således har blandt andre Landmad og Danish Crowns ”Guldrummet” butikker i hallen.