Apotekerne får flere åbne timer
Mens landets apoteker i 2013 var åbent i alt 14.238 timer om ugen, kan forbrugerne nu ifølge Apotekerforeningen vælge mellem 17.417 timer til et besøg på apoteket - begge tal er fraregnet døgn- og vagtapotekernes udvidede åbningstid.
Det er en stigning i åbne timer på 22 pct., og trenden er i øjeblikket, at et stigende antal apoteker - udover vagt- og døgnapotekerne - holder længere åbent om lørdagen, og 12 apoteker har nu også åbent om søndagen. I 2013 havde kun to apoteker åbent om søndagen.
Samtidig er åbningstiden på en søndag ifølge Apotekerforeningens blad, Farmaci, udvidet fra i gennemsnit 3,5 timer i 2013 til i dag 6 timer og 42 minutter.
Dette er sket uden at apotekerne er blevet økonomisk kompenseret, som vagtapotekerne bliver det i dag.
Spørgsmålet er, om de på længere sigt - og når langt færre apoteker fra 2017 bliver kompenseret for at have åbent uden for normal åbningstid - vil fortsætte den udvikling som et konkurrenceparameter - ganske som dagligvarebutikkerne har gjort i forbindelse med lempelsen af lukkeloven. Det virker slet ikke usandsynligt - blandt andet set i lyset af, at de rykker ind i storcentre og supermarkeder, der holder åbent om søndagen - og ind på hinandens områder.
Apotekerne rykker ind i supermarkedet
I juli 2015 trådte en ny apotekerlov i kraft. Efter adskillige års debat om, hvorvidt apotekerne skulle fratages deres monopol, blev det slået fast, at de uddannede farmaceuter fortsat alene har retten til at drive et apotek.
Dog er det nu tilladt, at et apotek kan ligge som en shop-in-shop-forretning i forområdet i blandt andet et supermarked eller en Matas. Det har medført, at der i dag ligger fem apoteker i supermarkeder - og mindst ét mere er på vej.
Blandt andre Coop, Dansk Supermarked, Matas og Løvbjerg har udtrykt ønske om at lægge lokaler til et apotek - selvfølgelig med et ønske om, at det kan øge kundestrømmen.
Formålet med den nye apotekerlov var blandt andet at øge befolkningens tilgængelighed til medicin, og når det drejer sig om åbningstimer, er det i første omgang lykkedes.
Dog indebærer den nye lov også, at en række apoteker fra primo 2017 fratages det tilskud, som de i dag får for at have åbent fra 06 til 24 eller for at være vagtapotek med døgnåbent. Forbrugerne skal i stedet kunne hente deres medicin hos en vagtlæge efter midnat.
De store byer får flest nye
Som en del af den nye apotekerlov kom også muligheden for, at en apoteker frit kan åbne filialer - og dermed receptekspederende enheder i en radius af 75 km fra moderapoteket - dog maksimalt syv filialer. Siden loven trådte i kraft er der åbnet 79 filialer - heraf er 52 tidligere apoteksudsalg, der er opgraderet til filialer, hvilket betyder, at de i modsætning til tidligere må pakke og udlevere receptmedicin. 27 er helt nye - og nogle af disse ligger i en konkurrerende apotekers område - således ligger 36 ud af 79 nye filialer i dag ifølge apotekerforeningen tættere på konkurrentens apotek end på moderapoteket.
Det betyder ifølge apotekerforeningen, at der i dag er 368 enheder, der må pakke og udlevere receptmedicin. Det tal lå i 2012 på 314.
Det er dog ikke UdkantsDanmark, der har fået størst glæde af den nye apotekerlov.
Godt en fjerdedel af de nye filialer ligger ifølge Apotekerforeningen i hovedstadsområdet (22). Mens Midtjylland har fået lidt flere (27). En stor del af disse ligger i og omkring Aarhus og Randers. Dog har både Skive og Herning fået nye apoteker, mens der ikke er kommet nye vest for disse byer. Nordjylland har fået syv nye apoteker - heraf ligger dog kun ét uden for Aalborg-området. Lolland-Falster har fået to nye receptekspederende enheder, heraf er apoteket i Nakskov nyt.
Konkurrerer på service
I modsætning til supermarkederne kan et apotek ikke konkurrere på prisen, da avancen på medicin er fastsat af Sundhedsstyrelsen. Apotekerne kan dermed kun konkurrere på service, hvilket blandt andet kan være åbningstiden.
Blandt de apotekere, der er rykket ind i en anden apotekers område er apoteker på Dom Apotek i Roskilde, Mads Korsholm. Han åbnede i november sidste år en apoteksfilial på Taastrup Torv, selv om Taastrup i forvejen havde et apotek på Taastrup Hovedgade med en filial i City2 i Høje Taastrup.
- Fordi vi giver en bedre service og bedre faglig rådgivning i en mere moderen butik. Et apotek er en forretning, der hele tiden skal udvikles, plejes og indrettes efter kundernes ønsker og behov, den der vinder kunderne, vinder markedet, siger apoteker Mads Korsholm til Politiken som et svar på, hvorfor kunderne skal vælge hans apotek fremfor byens gamle apotek.
Han har endnu ikke valgt at øge sine åbningstimer, hvilket blandt andet kan skyldes, at hans apotek i Roskilde, 15 km derfra, er et døgnapotek. Spørgsmålet er, hvad der sker, når Roskilde Dom Apotek og landets andre døgnapoteker fra januar 2017 mister tilskuddet til at holde døgnåbent.
Søndagsåbent kan være nødvendigt
Nogle af de søndagsåbne apoteker holder åbent om søndagen, fordi de er tvunget til det på grund af de regler for åbning, som centerforeningen (30 af de nye filialer ligger ifølge Apotekerforeningen i storcentre) eller udlejeren har fastsat - eksempelvis kræver direktør i Kvickly i Helsinge, Palle Jørgensen, som tidligere beskrevet i Dansk Handelsblad, at apoteket, der er flyttet ind på varehusets matrikel, holder weekend-åbent som varehuset.
– Det var et ufravigelig krav fra os, da vi skrev kontrakt med apotekeren, at vores kunder ikke skulle møde en lukket dør søndag. Men apotekeren og vi er helt enige om, at vi skal være der, når kunderne er der. Man kan jo også blive syg om søndagen, siger direktøren.
Eftersom flere og flere centre vælger at holde søndagsåbent, vil presset på apotekerne følge med - og er det ene apotek åbent om søndagen, vil det konkurrerende apotek formentlig være nødt til at følge med - ganske som det er sket i dagligvarehandlen.