73 ton ulovligt slik beslaglagt i 2014

7. jan 2015 -
This describes the image
Skrevet af: Redaktionen

Først på året kom rygter Fødevarestyrelsens rejsehold for øre, at der var problemer med svindel i slikbranchen.
Rejseholdet lavede nogle kontroller på Vestsjælland, og da de bekræftede rygterne, gik rejseholdet i gang med kontroller i hele landet.
Rejseholdets forstærkede indsats over for slikbranchen, ofte sammen med Skat, har i den grad givet pote.
I 2014 har Fødevarestyrelsens rejsehold beslaglagt ca. 73 ton slik. Det viser en opgørelse, rejseholdet har udarbejdet for Dansk Handelsblad.
Hertil kommer de mange eksempler på snyd med afgifter, som Skat har afsløret gennem året.
Michael Rosenmark, chef for Fødevarestyrelsens rejsehold, siger:
- Der er store problemer i branchen. De snyder med afgifterne, og de har ikke sporbarhed på slikket, så vi har ingen mulighed for at trække det tilbage, hvis der skulle være noget i vejen med det.
Problemets omfang kan illustreres med, at Fødevarestyrelsens rejsehold i 2014 har beslaglagt 129 ton fødevarer inkl. slik.
De 73 ton slik, som rejseholdet har beslaglagt gennem året, udgør altså mere end halvdelen - helt præcist 57 pct. - af de konfiskerede fødevarer i 2014.
Hos De Samvirkende Købmænd siger vicedirektør Claus Bøgelund Nielsen:
- Det er sigende for problemets omfang, at mere end halvdelen af beslaglagte fødevarer er slik, der ellers ikke er en oplagt risikovare.
Kontroller
Michael Rosenmark oplyser, at rejseholdet har gennemført omkring 100 kontroller i år, og der har været problemer i mange af de virksomheder, rejseholdet har kontrolleret.
- Rejseholdet reagerer på tip om nogen, der snyder, og det kan tage sager op af egen drift. Det gælder f.eks. slikbranchen, som vi besluttede at sætte fokus på. Vi har været i dialog med Skat og deler informationer og tilkalder hinanden efter behov.
Vi kunne se, at der også var et fødevaresikkerhedsaspekt i det.
Rejseholdet vil også sætte fokus på slik i 2015.
Sporbarhed
Fødevarestyrelsens rejsehold beslaglægger i første omgang varerne, hvis der ikke er sporbarhed på dem.
Derefter har virksomheden mulighed for at skaffe dokumentation. Hvis der kommer dokumentation på bordet, prøver rejseholdet at kontrollere, om den er ægte eller om er konstrueret til lejligheden. Der har været eksempler på, at den fremskaffede faktura har været fra en virksomhed i udlandet.
- Vi kan frigive varerne, hvis de skaffer papirer. Hvis det er et uregistreret lager, kræver vi både papirer, at lageret bliver registreret, at der er pænt, og at der kan redegøres for, at det har været håndteret forsvarligt, f.eks. at varerne kommer fra en registreret virksomhed og er kørt med registrerede transportører. Vi frigiver ikke noget, uden at der er sporbarhed og papirer på det, typisk fakturaer, forklarer Michael Rosenmark.
Claus Bøgelund Nielsen i DSK siger:
- Den danske afgifter nu kommet så højt op, så der er rigtig gode penge i at snyde og hente slikket udenlands.
I 2009 var afgiften 14,20 pr. kg og nu 25,97 - det er en stigning på 83 pct. på mindre end 10 år og en så stor stigning har desværre medført en eksplosion i det illegale marked.
- Alene det beslaglagte slik svarer det mistet afgifter for næsten to millioner før moms, men det er formentlig kun en forsvindende lille del, der opdages.
- Vi er selvsagt tilfredse med, at både Skat og Fødevarestyrelsen har fokus på det illegale slik, men det er og bliver symptombehandling på et udbredt dansk fænomen: alt for høje afgifter, siger Claus Bøgelund Nielsen.
"Der er store problemer i branchen.
De snyder med afgift er, og de har ikke sporbarhed på slikket. " MICHAEL ROSENMARK, FØDEVARESTYRELSEN
STORE SAGER I 2014
Februar: Skat beslaglægger 253 paller med slik i Midtsjælland hos en forhandler, der ikke har afregnet afgift af det store parti slik og chokolade.
Juli: Fødevarestyrelsens rejsehold, Skat og politi beslaglægger 22 paller med gammelt slik i en sag om fusk med datomærkning på en gård i Hillerød.
September: Den svenske levnedsmiddelkontrol finder 230 paller slik på et svensk lagerhotel i den skånske landsby Anderslöv, meget af det med overskrevet salgsdato, og undersøgelser har vist, at lageret ejes af den samme nordsjællænder, der havde ansat rumænere til at sætte nye datoer på slikket på gården i Hillerød.
September: Fødevarestyrelsens rejsehold beslaglægger et stort antal slikkasser i Slik Center i Aarhus og kører slikket til destruktion på byens forbrændingsanlæg.
November: Fødevarestyrelsens rejsehold beslaglægger seks ton gammelt slik fra skjulte lagerrum i Slagelse.
December: Fødevarestyrelsen beslaglægger 25 ton ulovlig slik i Tranbjerg ved Aarhus, som var opbevaret særdeles uhygiejnisk med rotte- og musseekskrementer på slikkasser og paller.

Opdateret 10. nov 2020