Ny aftale: Supermarkeder får bedre betingelser for at sælge overskudsvarme

Miljø 13. sep 2021 -
This describes the image
Arkivfoto: Ulrik Samsøe Figen
  • Et bredt flertal af Folketingets partier har fjernet forhindringer, så det bedre kan betale sig at udnytte overskudsvarme fra virksomheder

Skrevet af: Søren Tougaard

Overskudsvarme fra supermarkeder, produktionsvirksomheder og datacentre er langt fra blevet udnyttet i fjernvarmenettet. Årsagen har været administrativ bøvl, så den grønne manøvre ikke har kunnet betale sig økonomisk. 

Nu betyder en ny politisk aftale omsider et farvel til regler og administrative byrder, så leverandører af overskudsvarmen og fjernvarmeselskaberne fremadrettet kan aftale en pris direkte med hinanden.

Regeringen har sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet indgået en ny bred aftale, der rydder op i regler og bureaukrati for erhvervslivet og fjernvarmevirksomheder, der vil udnytte overskudsvarmen.

- Det kan måske lyde mærkeligt, men køledisken i det lokale supermarked kan faktisk være med holde radiatoren varm. Det giver god og grøn mening at genbruge den varme, som apparater og anlæg skaber til at opvarme private hjem. Det sparer både ressourcer og hjælper klimaet. Erhvervslivet står klar, og jeg er rigtig glad for de indspark og den gode dialog, der har været gennem vores klimapartnerskab, der har været et nyttigt bidrag til at lave en god aftale, siger klimaminister Dan Jørgensen.

Supermarkeder fritages for prisregulering

Aftalen skal give stabile rammer for regulering af prisen på overskudsvarme.

Samtidig bliver små virksomheder med en overskudsvarmekapacitet under 0,25 MW – det svarer til, at 10-25 husstande kan holdes varme på en kold vinterdag – fritaget for prisregulering.

Det kommer især overskudsvarme fra supermarkeder og mindre datacentre til gode.

Med aftalen følger også en grøn og forbedret ordning, som skal sikre, at flere virksomheder energieffektiviserer.

Virksomheder, hvor overskudsvarmen bliver genereret fra et fossilt anlæg, kan blive helt fritaget for afgiften på overskudsvarme, hvis de løbende får foretaget energigennemgange af anlæggene. 

 

Opdateret 13. sep 2021