Regeringen: Virksomhederne skal betale regningen for emballagen
-
Et udvidet producentansvar for emballage er et EU-krav, der skal være indført i alle medlemslande senest 1. januar 2025.
Senest om tre år er et udvidet producentansvar for emballage en realitet i alle medlemslande i EU.
Det udvidede producentansvar vil i praksis betyde, at jo mere emballageaffald, et produkt skaber, jo større regning får virksomheden.
Omvendt vil en reduktion i emballagemængden samt emballage der designes, så det kan genbruges eller genanvendes, betyde en mindre regning.
Nu foreslår regeringen, at flytte regningen for affaldshåndteringen fra borgerne over til 41.000 virksomheder. I dag betaler borgerne for at få deres affald håndteret gennem det kommunale affaldsgebyr.
Med regeringens forslag vil husholdningernes årlige regning til affaldshåndtering i snit falde med 600 kr. eks. moms.
- Affald hører hverken til i naturen eller forbrændingsanlæg. Vi skal omstille til en cirkulær økonomi, og vi skal genbruge og genanvende mere. I dag er det gratis for virksomheder at lave emballager, der er fyldt med unødvendigt plastik eller som ikke kan genanvendes. Sådan skal det ikke være fremover – de, som sender emballagen på markedet, får nu ansvaret for det affald, deres emballager skaber. Altså – forureneren betaler, og det vil markant lette det affaldsgebyr, som danskerne i dag betaler, siger miljøminister Lea Wermelin i en pressemeddelelse.
Et bredt flertal i Folketinget blev i 2020 enige om fremtidens affaldssortering med målet om en klimaneutral affaldssektor og tiltag, som samlet vil reducere Danmarks CO2-udslip med 0,7 mio. tons CO2 årligt i 2030 – eller hvad der svarer til at tage 280.000 benzin- og dieselbiler af vejene.
Aftalen omfatter en politisk forpligtelse til i god tid at fastlægge rammerne for det udvidede producentansvar, inden det træder i kraft.