Pant på grænsedåser kan være et skridt tættere på

Miljø 9. jun 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Helle-Karin Helstrand
  • EU Retten sender Kommissionen tilbage til skrivebordet: den manglende dåsepant kan måske godt anses for at være statsstøtte

OPDATERET ....

Danske organisationer og skiftende regeringer har kæmpet siden 2009 for at få pant på dåser og flasker i de mange grænsebutikker syd for den dansk-tyske grænse – men hidtil uden held.

De tyske grænsebutikker sælger hvert år mere end en 650 mio. dåser øl og sodavand til skandinaviske forbrugere uden at opkræve pant. Mange dåser ender i naturen, i stedet for til genanvendelse i retursystemerne.

Nu ser det dog ud til, at panten kan være kommet et skridt tættere på.

I hvert fald har EU Retten besluttet at annullere en afgørelse fra Kommissionen, der nu skal tage sagen op igen. Kommissionen har nemlig afvist, at dåsepanten er statsstøtte, men det er ikke nødvendigvis korrekt.

”Retten annullerer Kommissionens afgørelse om, at den manglende opkrævning af pant på visse former for emballage til drikkevarer, der sælges i de tyske grænsebutikker til kunder med bopæl i Danmark, ikke udgør statsstøtte,” står der i en pressemeddelelse fra Den Europæiske Unions Ret.

Sagen er kommet for EU Retten, fordi Dansk Erhverv har klaget til EU Kommissionen og kaldt den manglende pant for statsstøtte.

Det afviste Kommissionen, hvorfor Dansk Erhverv sendte sagen for EU Retten i 2018.

 

Lotte Engbæk Larsen, markedschef for detailhandel i Dansk Erhverv, siger om afgørelsen:

- I Dansk Erhverv har vi gennem årrække kæmpet denne sag, som skaber en mærkbar ulige og urimelig fordel for de tyske grænsebutikker og et kæmpe stort miljøsvineri. Det er lovpligtigt for alle tyske butikker at opkræve pant på dåser – og den lov gælder i hele Tyskland. Så det er absurd, at det overhovedet finder sted og har gjort det i 18 år.  Vi bruger alle redskaber i værktøjskassen til at bekæmpe den absurde situation. EU-Rettens vurdering af vores klage hælder EU-Kommissionen ned af brættet. Vi skal vi nærlæse konklusionerne, og se hvordan det stiller os, men det her er et klart signal om, at der er noget i det tyske system, som skal undersøges nærmere og det tyder på, at der er regler, der ikke bliver overholdt.

Samtidig er den danske miljøminister Lea Wermelin i dialog med Tyskland. Det fortæller hun i et svar til SF’eren Carl Valentin, hvor hun skriver:

”Regeringen har dog til trods for dette (at sagen ligger i EU, red.) taget initiativ til at genoptage dialogen med Tyskland, hvor der kigges på problemstillingen med friske øjne. Der har derfor siden efteråret 2020 været drøftet en fremtidig løsning, som understøtter en udvikling mod en mere cirkulær økonomi og beskytter miljøet”.

Den anerkendte, tyske miljøorganisation, Deutsche Umwelthilfe, har for kort tid siden meddelt, at man trækker de lokale myndigheder en tur for retten ved Schleswigs Forvaltningsdomstol, fordi, mener DUH, at den manglende dåsepant er ulovlig.

 

Læs pressemeddelelse fra EU Retten her og hele dommen

 

Sagen kort:

 

2003: Tyskland indfører emballagepant, men grænsebutikker i Nordtyskland fritages

 

2005: Danskerne skal udfylde eksporterklæringer for at fragte pantemballager over grænsen uden at betale pant

 

2009: Forhandlinger indledes mellem den danske og tyske miljøminister for at få pant på dåser købt i grænsehandlen

 

 

2015: Der lander næsten en aftale med Slesvig-Holsten, men et folketingsvalg kommer i vejen, og den nye miljøminister, Eva Kjer Hansen (V), vil have aftalen til nyt eftersyn

 

2016: Dansk Erhverv mister tålmodigheden og klager til EU-Kommissionen over konkurrencefor vridning fra grænsebutikkerne. Dansk Erhverv henviser i øvrigt til EU’s emballage-direktiv

 

2018: EU-Kommissionen afviser Dansk Erhvervs klage, og erhvervsorganisationen indbringer sagen for EU-domstolen

Opdateret 9. jun 2021