Nyt mærke skal reducere plast i naturen

Miljø 4. mar 2021 -
This describes the image
Foto: Folketinget
  • Fra sommer skal produkter som cigaretter, vådservietter, tamponer og drikkebægre mærkes med et nyt skildpadde-mærke, så forbrugerne kan se, at de indeholder plastik. Flere engangsprodukter bliver helt forbudte at sælge

Skrevet af: Søren Tougaard

Forbrugerne får snart et nyt mærke at forholde sig til, når "skildpadde-mærket" fra sommer bliver et lovkrav i hele EU på udvalgte plastik-produkter. 

Mærkningskravet træder i kraft 3. juli og skal påføres drikkebægre og emballager rundt om cigaretter, vådservietter, tamponer og hygiejneprodukter i alle EU-lande.

Mærket skal gøre det klart for forbrugeren, at det er skadeligt for naturen, hvis produkterne ikke smides i skraldespanden efter brug.

 -  Alt for meget plastik ender i vores natur. Jeg tror, de fleste af os har set billeder af hvaler med plastik i maven, eller skildpadder viklet ind i plastik. Det er vi nødt til at sætte en stopper for. Fra sommer skal produkter på tværs af hele EU som engangsdrikkebægre og cigaretskodder mærkes, hvis de er lavet af plast, så de kan ende i skraldespanden i stedet for i naturen. Man må ikke tro, at et cigaretfilter er naturligt materiale, fordi producenterne får det til at se sådan ud. Det skal mærket være med til at lave om på, siger miljøminister Lea Wermelin.

Stop for salg af bestik og sugerør af plast

Mærket er ét af initiativerne i EU’s engangsplastikdirektiv, som på forskellig vis skal komme engangsplast i naturen til livs.

Ud over kravet om mærkning bliver salg af en række engangsprodukter af plastik også forbudt fra juli 2021. Herefter vil det ikke længere være muligt at købe bl.a. engangstallerkner, bestik og sugerør af plastik.

- De engangsplastprodukter, vi finder allermest på vores strande, bliver nu forbudt i hele EU. Det er alt lige fra plast-sugerøret til plast-engangstallerkenen eller plast-vatpinden. Vi skal blive bedre til at forbruge på en måde, som ikke skader vores natur og miljø, og vi er nødt til at gøre det nemt at gøre det grønt, siger Lea Wermelin. 

Opdateret 4. mar 2021