Nye officielle kostråd er mere klimavenlige

Miljø 7. jan 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Colourbox
  • Danmarks officielle kostråd guider for første gang danskerne til at spise mere klimavenligt  

Skrevet af: Søren Tougaard

De fleste forbrugere ved godt, at mindre sødt og mere grønt er godt for helbredet og livvidden. Derimod er mange usikre på, hvordan de skal spise for at passe bedre på klimaet.

Det giver Danmarks syv nye officielle kostråd for første gang en retning for og opfordrer blandt andet danskerne til at spise flere bælgfrugter, mere grønt og mindre kød.

- De officielle kostråd har gennem årtier givet gode råd til, hvordan vi kan spise sundt, og det er oplagt, at de nu tager skridtet videre og hjælper de danskere, der samtidig gerne vil spise mere klimavenligt, godt på vej. Der er ingen løftede pegefingre, men en simpel vejledning der favner begge hensyn, for det er heldigvis sådan, at det, der er sundt for klimaet, typisk også er sundt for os, og derfor er det oplagt, at kostrådene tager klodens sundhed med i sine hensyn, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

Kost har stor klimaeffekt

I gennemsnit udleder hver dansker ca. otte kilo CO2 om dagen via drikke- og fødevarer.

Det bliver samlet set til tre tons om året, og det kan ifølge DTU reduceres med op til 35 pct., hvis danskerne i stedet skære ned på kødet og vælge klimavenlige fødevarer.

Potentialet ved at justere i madvanerne er derfor store. Selv hvis mange lader sig inspirere en smule, kan man tale om en gevinst, der er til at tage og føle på.

- Der er rigtig meget at hente på den grønne konto ved at tænke klima ind i kosten. Det handler nødvendigvis ikke om at lægge sin kost fuldstændig om. Selv små ændringer for den enkelte kan gøre en stor forskel, hvis vi er mange, der gør det, siger klimaminister Dan Jørgensen.

De nye officielle kostråd er en del af regeringens ambition om at reducere klimaaftrykket med 70 pct. frem mod 2030 og vil fra den 7. januar køre som forbrugerkampagne flere steder.

De syv nye klimakostråd erstatter de 10 tidligere officielle kostråd, som er fra 2013.

De officielle kostråd – godt for sundhed og klima:
• Spis planterigt, varieret og ikke for meget
• Spis flere grøntsager og frugter
• Spis mindre kød – vælg bælgfrugter og fisk
• Spis mad med fuldkorn
• Vælg planteolier og magre mejeriprodukter
• Spis mindre af det søde, salte og fede
• Sluk tørsten i vand

Opdateret 22. apr 2021