Miljøforurenet fiskemel kan spores i økologiske æg

Miljø 23. jan 2023 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Økologisk Landsforening kræver øjeblikkeligt stop for brug af fiskemel i foder efter fund af PFAS i økoæg

Miljøforureningen PFAS er fundet i økologiske æggeblommer. Særligt børn, der spiser mange økologiske æg, er i risikogruppen. 

Stofferne er højst sandsynligt overført via fiskemel, der indgår i foder til hønsene. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som det har udarbejdet sammen med Fødevarestyrelsen.

Miljøforureningen PFAS er fundet i økologiske æg fra hønsefarme fra hele Danmark, mens indholdet var lavt i frilands-, skrabe-, og burhønse-æg. 

PFAS, som er syntetisk fremstillede fluorstoffer, har været brugt lige fra fødevareemballage, brandslukningsskum til overfladebehandling og imprægnering af tekstil, tæpper og i maling. 

- Vi er chokerede over, at der er fundet PFAS i økologiske æg – det er på ingen måde acceptabelt, men vi er samtidig taknemmelige for, at denne nye viden om fiskemel er kommet frem, så vi kan reagere prompte, siger Louise Køster, som er forperson for Økologisk Landsforening.

Særligt børn i alderen 4 til 9 år, der spiser mere end 2,5 økologiske æg om ugen, er i risiko for at få for meget af de uønskede stoffer. 

EU har først indført grænseværdier for de fire typer PFAS-stoffer og deres samlede sum i hele æg den 1. januar 2023. Det betyder, at enkelte prøver solgt inden vil kunne overskride de nye grænseværdier. Det er forventningen, at EU også vil indføre grænseværdier i foder som tilfældet er for andre miljøforureninger.

Kan skade immunforsvaret

- PFAS er ikke stoffer, man bliver akut syg af, men hvis man indtager for store mængder gennem flere år, kan det skade immunforsvaret - f.eks. ved at reducere virkningen af børnevaccinationer - forøge kolesterolniveauet i blodet og reducere fødselsvægten, siger lektor Kit Granby fra DTU Fødevareinstituttet.

De seneste måneders afsløring af forekomsten af PFAS i miljøet understreger ifølge Økologisk Landsforening vigtigheden af et forbud mod alle PFAS-stoffer i forbrugerprodukter.

- Fundet af PFAS i økoæg understreger behovet for, at vi tager et grundlæggende opgør med de mange kemikalier i vores samfund. Det er helt afgørende, at Danmark nu går forrest og sikrer et nationalt forbud mod alle PFAS-stoffer, siger Louise Køster.
 

Opdateret 24. jan 2023