Genåbning: Tomme sommerhuse venter på tyske turister

Lovgivning 14. apr 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Meny i Søndervig er en af de butikker, der normalt har mange tyske turister som kunder Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • Selv om mange danskere har bestilt sommerhus til sommerens ferie, er der booket færre end sidste år. Spørgsmålet er, om tyskerne kommer

Onsdag aften blev regeringen og en lang rækker partier enige om en genåbningsplan for Danmark. Den indebærer også, at turister kan komme på ferie i Danmark - på et tidspunkt.

De tyske turister har stor betydning for de danske dagligvarebutikker, der ligger i sommerhusområderne, men spørgsmålet er, om planen åbner nok for tyske turister til at ændre på de manglende tyske bookinger.

Ifølge Danmark Statistik var der ved udgangen af februar 2021 i alt booket 363.800 feriehusuger for resten af året. Det er 8 pct. færre end på samme tidspunkt sidste år.

Nedgangen skyldes især manglende tyske bookinger for resten af året, der er gået tilbage med 27 pct., hvilket ikke opvejes af en kraftig fremgang på 122 pct. i de danske bookinger.

Ikke god nok

Direktør for Feriehusudlejernes Brancheorganisation Carlos Villaro Lassen er ikke tilfreds med aftalen.

Han skriver på LinkedIn:

”Det var ikke den grænseåbning, vi have håbet på. Krav om karantæne efter indrejse fra Tyskland fra 14. maj kan vi ikke bruge til noget. Tyskerne vil booke til Sydeuropa, hvor der er fri adgang og vil fravælge Danmark, der kræver at incidenstal falder til under 50. Fjern krav om karantæne for tyske feriehusgæster.

Et kig på statistikken viser dog, at tyskerne har booket lidt flere sommerhusuger i september og oktober i år end de havde på samme tid sidste år.

Ifølge genåbningsplanen kan de første turister allerede fra 1. maj rykke ind i et sommerhus i Danmark, hvis de kommer fra et EU-land med lav smitte, og hvis de er vaccinerede.

14. maj kan tyskere i grænsedelstaten Slesvig-Holsten leje sommerhus i Danmark uden at skulle i isolation, mens indrejse i Danmark fra resten af Tyskland afhænger af smitteniveauet – og kan kræve test og isolation.

Først når der er implementeret et EU-coronapas - forventeligt den 26. juni 2021 vil Danmark modtage sommerturister fra hele EU, hvis de kan fremvise dokumentation på, at man enten er blevet testet negativ, er blevet vaccineret eller er tidligere smittet.

 

Opdateret 14. apr 2021