Tobaksfirmaer stævner Sundhedsministeriet

Lovgivning 2. mar 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Genrefoto: Colourbox
  • Tobaksfirmaer går til angreb mod den Nationale Handleplan, som skal medvirke til at stoppe og forebygge børn og unges rygning og nikotinafhængighed

Et bredt flertal i Folketinget har for godt et år siden vedtaget et plan, som skal dæmme op for børn og unges rygning. Det har fået flere store tobaksfirmer til at stævne Sundhedsministeriet med påstand om, at en række sundhedsfremmende tiltag i tobakslovgivningen er ulovlige.

Den Nationale Handleplan førte til konkrete ændringer i tobakslovgivningen, så der nu gælder krav om standardiseret emballage, forbud mod markedsføring af kendetegnende aromaer andre end tobak og mentol i e-cigaretter, forbud mod synlig anbringelse og fremvisning, skærpet reklameforbud mod e-cigaretter i specialforretninger samt reklameforbud mod tobaksfrie nikotinposer.

Minister tager stævning med ro

Det er den internationale tobaksindustri ved House of Prince A/S, Nicoventures Holdings Limited og British American Tobacco (Brands) Limited, som har valgt at stævne Sundhedsministeriet.

Tobaksfirmaerne mener, at tiltagene er i strid med bl.a. EU-retten og har derfor den 22. december 2021 stævnet Sundhedsministeriet ved Københavns byret med påstand om, at tiltagene ikke skal gælde for dem.

- Jeg tager stævningen som en anerkendelse af, at Danmark nu går forrest, og har taget et stort og vigtigt første skridt for folkesundheden. Næsten hvert tredje barn og ung bruger tobaks- og nikotinprodukter. Det er alt for mange. Rygning er skyld i 13.600 dødsfald om året, og det tal skal ned, siger sundhedsminister Magnus Heunicke i en kommentar til stævningen.


 

Opdateret 2. mar 2022