Prisstigninger på smør og gas skal under lup

Lovgivning 3. okt 2022 - 2 min læsetid
This describes the image
Priserne på smør er i fokus, når myndighederne skal undersøge stigningerne i år. I julen 2021 sloges kæderne om at have det billigste smør.  Illu: skærmbilledet fra eTilbudsavis
  • Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen skal nærtjekke alle led i værdikæden i bestræbelserne på at forstå prisudviklingen 

Der kommer nu et efterspil til det særlige pristjek, som erhvervsminister Simon Kollerup (S) fik sat i gang sidst i august – i anledning af den voldsomme inflation.

Ifølge en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet vil Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen gå ind i en nærmere undersøgelse inden for ”visse produktgrupper, herunder prisen på smør og gas. Det skyldes bl.a. at prisen på smør er steget mere i Danmark end i udlandet”.

- Når vi kan se, at prisen stiger mere på visse produktgrupper i Danmark end i udlandet, så er vi nødt til at finde ud af hvorfor. Derfor sætter Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen nu gang i en endnu mere dybdegående undersøgelse, så vi kan komme til bunds i prisstigningerne, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

Det er ikke i sig selv ulovligt, hvis de danske priser skulle stige mere. Der er stadig fri prisdannelse. Men ifølge flere medier handler det om at undersøge mekanismerne bag den særligt høje prisudvikling på bl.a. smørret.

Myndighederne vil nu indhente informationer fra samtlige led i værdikæden for at belyse de områder, hvor priserne er steget mere end i sammenlignelige lande.

- Den seneste tid har vi fulgt udviklingen i priserne på blandt andet dagligvarer og energi tæt. Vi kan se, at der er produktområder, hvor priserne stiger mere end i sammenlignelige lande, og som vi derfor gerne vil undersøge nærmere. Fremover vil vi også være optaget af, at forbrugerpriserne reduceres, når de høje energi- og råvarepriser på et tidspunkt falder igen.” siger direktør i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Jakob Hald.

Opdateret 3. okt 2022