Nye regler: Lokale producenter må sælge mere fra stalddøren

Lovgivning 29. mar 2021 -
This describes the image
Foto: Colourbox
  • Fødevareminister Rasmus Prehn udvider forbrugernes muligheder for at købe nylagte æg og friske fjerkræ ved stalddøren

Nu kan små danske fødevareproducenter sælge markant flere æg og rensede gæs, ænder og kyllinger – både direkte til forbrugerne ved stalddøren og til lokale butikker og restauranter.

Baseret på risikovurderinger fra DTU Fødevareinstituttet ændrer fødevareminister Rasmus Prehn (S) nu reglerne for blandt andet stalddørssalg.

- De hidtidige grænser for salg har været med til at lægge en dæmper på forbrugernes muligheder for at købe lokale råvarer i landdistrikterne. Og samtidig har reglerne gjort det vanskeligt for lokale ildsjæle og mindre fødevareproducenter at få en fornuftig forretning ud af deres salg, siger fødevareminister Rasmus Prehn.

De mere lempelige regler træder i kraft 26. marts 2021. Fra da af må en lokal ægproducent sælge godt 300.000 æg fra 1.000 høns om året i stedet for de 100.000 æg fra 500 høns, som hidtil har været grænsen.

En lokal producent af gæs, ænder og kyllinger må sælge op til 2.000 fjerkræ om året mod tidligere 500 fjerkræ.

I begge tilfælde behøver producenterne ikke tage flere salmonellaprøver end før.

Fjerkræproducenten må også rense fjerkræ for tarme, kråse og hjerte uden at skulle registrere sig som detailhandelsvirksomhed hos Fødevarestyrelsen.

 

Opdateret 29. mar 2021