Ny lov om urimelig handelspraksis træder i kraft i dag

Lovgivning 1. jul 2021 - 1 min læsetid
This describes the image
Arkivfoto: Helle-Karin Helstrand
  • 1. juli træder en ny samhandelslov i kraft i fødevaresektoren, der skal fjerne eller begrænse urimelig handelspraksis mellem virksomheder. 

Skrevet af: Søren Tougaard

En længeventet fødevarehandelslov om urimelig handelspraksis træder i dag i kraft herhjemme. 

Den nye lov har til hensigt at fjerne eller begrænse urimelig handelspraksis i handelen med virksomheder. 

Blandt andet forbyder den købere af landbrugs- og fødevarer at benytte en række kontraktvilkår, for eksempel lange betalingsfrister og annullering af køb med kort frist.

Fødevarehandelsloven regulerer samhandel mellem købere og leverandører i alle led af landbrugs- og fødevareforsyningskæden. Det vil sige både primærproducenter, fremstillingsvirksomheder, distributører og detailhandlen. Overtrædelse af fødevarehandelsloven kan straffes med bøde.

Det bliver Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der får til opgave at håndhæve og vejlede om loven, der implementerer EU’s såkaldte UTP-direktiv (Unfair Trading Practices) i dansk lovgivning.  

Styrelsen har udarbejdet en vejledning, som giver et overblik over reglerne samt indeholder en række konkrete eksempler på, hvad der er urimelig handelspraksis.

Derudover beskriver vejledningen, hvordan virksomheder klager, hvis man som leverandør oplever at være udsat for urimelig handelspraksis.  

 

Opdateret 1. jul 2021

Vil du vide mere?