New Zealand vil stoppe salg af cigaretter til unge født efter 2008

Lovgivning 10. dec 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Foto: Colourbox
  • For at få nedbragt antallet af rygere vil den new zealandske regering gøre det forbudt for unge, der er 14 år eller derunder, at købe cigaretter på lovlig vis

New Zealands regering har sat som mål, at i 2025 skal færre end fem procent af befolkningen være rygere.

Det fremgår af den politisk plan Smokefree 2025. Regeringen har netop præsenteret en række tiltag, som skal indfri målene i planen.  Det skriver DR.dk

Planen går ud på at reducere tobakssalg, at begrænse markedsføring for tobak og tilbyde en række muligheder for rygestop.

Men nu skærpes mulighederne for overhovedet at købe tobak. Hvis man er født efter 2008, bliver det ulovligt at købe en cigaret. Det er i hvert fald regeringens plan.

- Vi vil være sikre på, at de unge aldrig begynder at ryge, så vi vil ved lov skabe en røgfri generation og gøre det ulovligt at sælge eller levere tobaksprodukter til dem, der er 14 år, når loven træder i kraft. I takt med, de bliver ældre, vil de og kommende generationer aldrig lovligt kunne købe tobak, siger vicesundhedsminister Ayesha Verrall.

Hun får støtte af premierminister Jacinda Ardern, som siger, at halvdelen af dem, der begynder at ryge, ender med at dø af virkningerne af det.

Forslaget har dog også fået kritik fra blandt andet det konservative ACT-parti.

- Vi vil på sigt få et sort marked for tobak, og det vil være helt ureguleret og ingen standarder have, og folk vil blive ramt, sagde ACT-partiets talsperson Karen Chhour ifølge New Zealand Herald.

I dag koster en pakke cigaretter mindst 33 dollars, svarende til omkring 147 kroner, skriver DR.dk.
 

Opdateret 10. dec 2021