Lovforslag: Prisen på e-cigaretter med nikotin skal fordobles

Lovgivning 21. apr 2021 - 2 min læsetid
This describes the image
Illustration: Ulrik Samsøe Figen
  • Regeringen fremsætter nu et lovforslag med en afgift på nikotinholdige væsker til e-cigaretter. Formålet er, at færre ryger e-cigaretter med nikotinvæsker

Prisen på nikotinholdig væske til e-cigaretter bliver mere end fordoblet, hvis et nyt lovforslag fra regeringen gennemføres.

Heri ligger, at en beholder med nikotinvæske til e-cigaretter på 10 ml, der i dag koster ca. 25 kr., vil komme til at koste ca. 55 kr.

Prisen gælder for væsker med høj nikotinkoncentration.

- Rygning er en af de største dræbere i vores samfund og en enorm belastning for folkesundheden. Derfor har vi besluttet at hæve afgifterne på cigaretter. Men nikotin er afhængigshedskabende og sundhedsskadeligt i alle former, og derfor er det vigtigt, at priserne på nikotinvæsker følger med op, så folk ikke bare flytter deres forbrug fra almindelige cigaretter til e-cigaretter, siger skatteminister Morten Bødskov.

Danmark har aldrig før haft afgifter på denne varetype, og bliver lovforslaget vedtaget, er det altså en helt ny afgift, der træder i kraft.

Regeringen foreslår en sats på 1,5 kr. pr. ml væske, hvis nikotinkoncentrationen er til og med 12 mg pr. ml og en sats på 2,5 kr. pr. ml væske, hvis nikotinkoncentrationen er over 12 mg pr. ml.

Afgiften foreslås indført fra og med den 1. juli 2022.

I april sidste år trådte en forhøjelse af afgifter på cigaretter i kraft. Det betød en forhøjelse af prisen på ca. 14 kr. – anden forhøjelse kommer 1. januar 2022.

Opdateret 21. apr 2021