Kontantpligten bevares i ny lov – samtidig sænkes kontantloftet

Lovgivning 23. jun 2021 -
This describes the image
Nationalbanken vil komme med en ny seddelserie. 1000 kr. sedlen udløber i fra 1. juni 2025.  Foto: Colourbox
  • Fremover må eksempelvis kioskejeren maksimalt betale 19.999,50 kr. i kontanter i cash&carry-butikken, men han skal fortsat modtage kontanter fra sine kunder

Selv om mange butikker under corona-pandemien har opfordret kunderne til at betale med kort, siger lovgivningen, at alle butikker skal modtage kontanter.

Og det er der ikke lavet om på med en ændring af betalingsloven, der træder i kraft 1. juli.

Fremover bliver det dog sværere for butikkerne at komme af med kontanterne igen. I den nye lov, L 193, nedsættes det beløb nemlig, som man må betale med i kontanter, fra 50.000 kr. til 20.000 kr. Det skal være med til at forhindre hvidvask.

I sit høringssvar til loven havde Dansk Erhverv ønsket, at politikerne samtidig lempede kontantkravet, der under alle omstændigheder skulle op til revision.

- Det virker grotesk, at kioskejeren skal tage imod kontanter fra sine kunder, men at han ikke kan få dem brugt, når han selv køber varer. Det er både dyrt og omstændeligt at komme af med sine kontanter i bankerne, siger chefkonsulent Henrik Lundgaard Sedenmark, Dansk Erhverv.

Siden januar 2018 har butikker måttet sige nej til kontanter om natten – hvilket i praksis betyder mellem kl. 22 og 06. I ca. en fjerdedel af landets kommuner kan butikker sige nej til kontanter allerede fra kl. 20. Det er i områder, der har været specielt udsatte for røverier. Vil en butik have mulighed for at benytte dispensationen, skal det meddeles til Finanstilsynet. Det har godt 700 butikker benyttet sig af, men det er ikke alle butikkerne, der udnytter muligheden i praksis.

Besvær - og farligt - med kontanter

Antallet af røverier er med enkelte udsving raslet ned, siden 2009 da mængden af røverier mod forretninger og servicestationer toppede.

Som en del af den i 2018 ændrede betalingslov lå, at Folketinget skulle evaluere og revidere loven i det netop overståede Folketingsår, og det er i den forbindelse, at Dansk Erhverv ønskede yderligere lempelser.

”Erfaringer fra de seneste tre år er, at ordningen ikke har skabt nævneværdige udfordringer for kunder, der ønsker at betale med kontanter, sammenholdt med, at ordningen i nogen grad har skabt øget tryghed og sikkerhed i de butikker, der har valgt at sige nej tak til kontanter mellem kl. 20.00/22.00 og 06.00,” skriver Dansk Erhverv i sit høringssvar.

- Jeg forestiller mig, at de fleste større dagligvarebutikker ville vælge at bevare muligheden for at kunderne kan betale med kontanter, mens der nok vil være eksempelvis kiosker, der gerne vil kunne sige nej tak i hele eller dele af døgnet. Man kan også sagtens forestille sig en lille foodtruck, hvor det vil være umuligt at have plads til et kasseapparat, og samtidig vil medarbejderen i højere grad være i risiko for at blive udsat for røveri, siger Henrik Lundgaard Sedenmark.

 

Opdateret 23. jun 2021