Ingen afgiftsændringer i finanslovsudspil

Lovgivning 30. aug 2021 - 3 min læsetid
This describes the image
Foto: Folketinget
  • Regeringens finanslovsudspil for 2022 indeholder ikke afgiftsændringer, som blandt andre Dansk Folkeparti har plæderet for

Trods stigende omsætning i de hjemlige butikker under corona-nedlukningen af grænsehandlen har lavere afgifter på grænsehandelsfølsomme ikke fundet vej til regeringens finanslovsudspil for 2022.

Udspillet, der i alt fylder 3778 sider, har i udpræget grad fokus på velfærd, klima og arbejdet med at fremme balancen mellem land og by. 

Spørgsmålet har ellers for nyligt været oppe at vende, idet blandt andre Dansk Folkeparti har advokeret for, at grænsehandlen burde være blevet behandlet i dette års finanslovsudspil.

”Hvert nat kører mange lastbiler fra Danmark til Tyskland med varer. Dagen efter kobler mange danskere så deres trailer på bilen og henter de samme varer tilbage igen. Det er da skørt, da de samme varer lige så godt kunne være købt i danske butikker, og derved sikret omsætning og arbejdspladser lokalt,” skrev Dansk Folkepart blandt andet i partiets udspil til den kommende finanslov.

Forventede ikke ændringer

Hos De Samvirkende Købmænd (DSK) havde man gerne set afgifter på grænsehandelsfølsomme varer taget under behandling i regeringens udspil, men løbet er langt fra kørt lyder det fra Claus Bøgelund Nielsen, vicedirektør i DSK.

- Vi havde gerne set, men ikke forventet noget på afgifter som udgangspunkt. Men der var et lille håb i kraft af, vi som samfund i form af coronakrisen lige har været igennem et meget konkret eksperiment, hvor vi konkret kunne se, hvor meget grænsehandlen faktisk betyder for handlen herhjemme, siger han.

Claus Bøgelund Nielsen henviser til at mange dagligvarebutikker - både i Sydjylland og længere inde i landet - oplevede stigende omsætning og i nogle tilfælde en mangedobling blandt andet øl- og sodavandssalget.

- Man kunne jo have håbet på, at der - om ikke andet - var sat et mindre beløb af til initiativer i relation til grænsehandlen, når vi nu har set, hvordan det forholder sig.

Claus Bøgelund Nielsen understreger, at udeladelsen af afgiftsinitiativer også kan være udtryk for noget helt tredje. At ændringer i afgifterne vil skabe behov for yderligere hænder på et tidspunkt, hvor mange arbejdsgiver herhjemme i forvejen higer efter medarbejdere.

- Erfaringerne fra grænselukningen taler for, at det (afgiftsændringer, red) skulle ske på den korte bane. Men sætter vi det lange lys på, melder mange virksomheder om arbejdskraftmangel. Så man vil ikke kunne fortænke politikerne i, hvis de venter med at skabe flere arbejdspladser ved at ændre afgifterne og de facto hjemtage ufaglærte arbejdspladser i blandt andet dagligvarehandlen. Set fra vores side, skulle ændringerne jo helst være gennemført i går, men Christiansborg-brillerne og manglen på arbejdskraft taler måske for at vente, siger Claus Bøgelund Nielsen. 

Kan stadig overraske positivt

Derimod venter DSK, at finanslovudspillets nær 4000 sider kan rumme nogle positive elementer for dagligvarehandlen ude i landområderne.

- I det korte udkast af udspillet nævnes blandt andet ting som "bedre adgang til lån i landdistrikterne" og "forsøgsordning med frie bymidter", som kan få stor betydning for den lokale dagligvarehandel ude i landet, lyder det fra DSK.

 

Opdateret 30. aug 2021