Jesper Due gav Løvbjerg vinger
-
"Duen” har fyldt pengekassen op i den korte jyske købmandskæde med 16 flyvefærdige butikker, inden han selv flyver til lavpriskæden Normal
Jesper Due blev i 2013 hentet til den jyske købmandskæde Løvbjerg med base i Horsens fra det daværende Dansk Supermarked. Først som salgs- og marketingchef og året efter forfremmet til adm. direktør.
Brødrene og ejerne Jan og Erik Løvbjerg havde givet bestyrelsesformand Erik Schou frie hænder til at puste nyt liv i købmandsbutikkerne. Opgaven var en turn-around, efter at flere års underskud havde hobet sig op i årene efter finanskrisen.
Vendepunktet kom i 2015. Efter at have tabt 28 mio. kroner før skat i løbet af de seneste tre år kunne Løvbjerg afslutte regnskabsåret med et overskud på 3,7 mio. kroner før skat – 2,2 mio. kr. efter skat.
Siden blev også til en enkelt butikslukning i Skanderborg. Ellers er det siden kun gået fremad for kæden under Jesper Dues ledelse. Og butikkerne er løbende blev moderniseret med Løvbjerg i Trøjborg i Aarhus som et af de helt store projekter. Næste år åbner Løvbjerg en ny butik i Esbjerg.
- Jeg indså hurtigt, at Jesper Due ikke bare var flittig, men også intelligent. Jeg fik ham forfremmet til adm. direktør og sendt ham på internationale lederkurser, så han kunne stå i spidsen for en ny strategi og en kultur med mere værdibaseret ledelse, som vi fik sat i søen i 2016, siger Erik Schou.
Selvstyrende købmænd
Jesper Due har som topchef gjort en dyd ud af at lade de ansatte købmænd i den familieejede virksomhed være så selvstyrende som muligt.
- Tillid er et nøgleord for os, og vi har ikke et helt færdigt koncept, som butikkerne skal indrette sig under. Kunderne er forskellige fra egn til egn, og det skal butikkerne afspejle. Hos os spørger købmanden ikke, om han må – han tænker over, hvad der er fornuftigt. Den, der er tættest på kunderne, ved bedst, hvad der er fungerer i den givne butik, har Jesper Due forklaret til Dagligvarehandlen.dk
Han sagde ved samme lejlighed, at ”en dygtig købmand gør ikke noget, der giver en dårlig forretning, og hvordan han prioriterer, er op til ham. Vi er kun interesserede i bundlinjen, og den kan også påvirkes af ydre omstændigheder”.
Erik Schou anerkender, at Jesper Due ud over sine personlige kvaliteter også kom med en solid faglig ballast fra det daværende Dansk Supermarked, som siden har ændret navn til Salling Group.
- Vi fik klædt Jesper på til jobbet som adm. direktør ved at bygge oven på de interne leder- og fagkurser, som han havde gennemgået på sin tidligere arbejdsplads. Det er vi faktisk ret stolte af nu, hvor vi må sende ham videre til et job som viceadm. direktør i lavpriskæden Normal, siger Erik Schou.
Professionalisering af kæden
Selv hentede Jesper Due en erfaren Coop-profil til Løvbjerg, da Poul Erik Thøgersen som salgsdirektør blev ansat til styrke salgsglæden og begejstringen i butikkerne. Som brandslukker i Coops såkaldte indsatsbutikker i SuperBrugsen havde han bevist, at han kunne kommunikere mål og værdier med uddelerne og på den skabe vækst og resultater gennem en værdibaseret ledelse.
- Jesper Due har forvandlet Løvbjerg til en professionel kæde ved at styrke indkøb, salg og drift og tilført nye kompetencer som HR og SoMe i markedsføringen, siger Poul Erik Thøgersen.
Indkøbschef Stine Lennert blev hentet til Løvbjerg fra Salling Group, og HR-direktør Nicolai Schmidt kommer fra Tøjeksperten og Wagner Retail.
Det var også skelsættende for Løvbjerg, da kæden i 2019 gik fra Reitan Distribution i Horsens til Dagrofa Logistik for i første omgang en femårig periode.
Indtil skiftet for fem år siden havde det Rema 1000-ejede Reitan Distribution siddet på leverancerne til Løvbjerg de seneste 10 år.
- For 10 år siden var vi en stor kunde hos Reitan. Siden er Rema 1000 jo blevet markant større, og vores andel skrumpede relativt set. Med vores set-up passede vi bedre sammen med vores købmandskonkurrenter under grossisten Dagrofa, siger Erik Schou.
Rekordomsætning i 2022
De seneste tre år har Løvbjerg tjent 100 mio. kr. og fyldt pengekassen op til trange tider og nye investeringer. Sidste regnskabsår bød på rekordomsætning med 1,3 mia. kr.
I november i fjor tog Jesper Due turen fra hovedkontoret i Horsens for at deltage i kædens første butiksåbning i mere end 11 år. Det var butik nummer 16.
- For mig er det ikke bare en butiksåbning. Det er også en ny epoke. Det er præcis 4268 dage siden, at vi sidst åbnede en butik. Det var i Fredericia i 2011. Derefter løb Løvbjerg ind i en årrække med underskud, hvor vi ikke kunne investere i ekspansion, fortalte Jesper Due til Dagligvarehandlen.dk.
Snuden i sporet
Direktion og bestyrelsen i Løvbjerg formulerede en langsigtet strategi i 2016-17, som Jesper Due ifølge bestyrelsesformanden har mestret hele vejen op til i dag at holde fokus på.
- Man kan godt sige, at han har holdt snuden i sporet, siger Erik Schou.
Som noget nyt har Løvbjerg søsat en ny lederuddannelse, som skal gøre det nemmere at rekruttere nye kompetencer og sikre en hurtig overgang til Løvbjerg-kulturen.
- Når man kommer fra et andet system og en anden kultur, kan det godt være svært at komme ind i Løvbjergs kultur. Det er blandt andet vores værdier, en ny leder kan lære at kende på vores lederuddannelse. Vi kommer også til at tilbyde mere uddannelse til andre medarbejdere, har Jesper Due fortalt til Dagligvarehandlen.dk.
Om tre år kan Løvbjerg-kæden fejre 100-året for den første købmandsbutik med Løvbjerg-navnet på facaden. Det var købmand Chr. Løvbjerg, der åbnede den første Løvbjerg-butik i Torsted syd for Horsens.